Hurma, datolyaszilva - Diospyros kaki - az őszi kert utolsó ajándéka
2011. november 05. írta: meiszner.kati

Hurma, datolyaszilva - Diospyros kaki - az őszi kert utolsó ajándéka

 

HURMA az "Istenek eledele"


Keleten a hurmát vad datolyának, vagy datolyaszilvának nevezik. Már a látványa is szemet gyönyörködtető a legjobb a téli lehangoltság és a depresszió elűzésére.


Világkörüli útjára Kínából indult, és eljutott egészen hazánkig, ahol nagyon kedveli a klímát, és gazdag terméssel hálálja meg a törődést.

 

Hurma, datolyaszilva, kakiszilva, lótusszilva (D.lotus),virginiai szilva(D.virginiana) Sharon gyümölcs, persimon.
Latin neve Diospyros úgy fordítható „az istenek eledele”
Ez a sokféle elnevezés ugyanazon gyümölcsfa különböző nemesítései. Kínából származik, és több mint 200 fajtája ismert, talán Japánban találhatjuk a legnagyobb fajtaválasztékot. Alapvetően megkülönböztetünk, magtalan és magos fajtákat, a csersavtartalmától függően van amelyik már keményen is édes és ehető.


A nálunk termő fajták, és a kereskedelemben árusított gyümölcsök leginkább összehúzzák a szájat, hogy ne csalódjunk benne, türelmesen várjuk meg, amíg néhány napi érlelés után tapintásra puha lesz akkor egy csodálatos aromás mézédes gyümölcsöt ízlelhetünk.

Cukortartalma eléri a gyümölcs súlyának negyedét, ezért ha megeszünk két érett hurmát, már nem fenyeget az éhség. A tápláló energiájával együtt teljes értékű vitamin és nyomelem készlethez, és tengernyi élvezethez jutunk. A mi vidékünkön is megterem, és sok kiskert dísze a csodálatos narancssárga, fényes héjú gyümölcseivel, melyek ősszel színesítik a helyi piac választékát. Októberben szüreteljük, és utóérlelés után válik ehetővé. A fán maradt termések az első fagyok után annyira édesek mint a lekvár.


A színe utal magas karotintartalmára (A vitamin), amely erősíti a látást, és lassítja a szem öregedési folyamatait.
Ugyanez a karotin gondoskodik a légzőrendszerünkről, és megelőzi a hörgő, és tüdőgyulladást. Magas A, és C vitamintartalmának köszönhetően növeli az immunitást, ezzel megvéd bennünket a megfázásos betegségektől.


A hurma összetételében megtalálható kálium, és a növényi cukrok, igen hasznosak a szívizom számára és erősítik az érfalakat. Ennek köszönhetően stabilizálja a vérnyomást, és segít a hipertónia elleni küzdelemben.


Ezt a gyümölcsöt ősidők óta alkalmazzák Kínában a különböző vese és húgyhólyag betegségeknél. A benne lévő magnézium segít kijuttatni a nátriumsókat szervezetünkből, ezzel tehermentesítve a veséket.


A hurma levelében és termésében lévő nyomelemeknek (vas) köszönhetően az anémia megelőzésében hasznos.


Napi egy gyümölcs biztosítja az idegek megnyugvásához szükséges magnéziumot, és ezzel biztosítja a nyugodt alvást. A benne lévő fruktóz és glukóz pedig gondoskodik a jó hangulatunkról.


Az összehúzó és baktericid tulajdonságának köszönhetően a kisebb égéseket és sebeket, ha a tiszta gyümölccsel bekenjük gyorsan, begyógyítja, és kellemes hűsítő hatású.

Magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása. Kisgyerekeknek bőrrendellenességek esetén ne adjunk hurmát.


A vásárlásnál válasszunk minél élénkebb színű gyümölcsöt, a csészelevelei legyenek teljesen szárazak. A fekete foltok és pöttyök a kezdődő romlás jelei.
Hűvös helyen hosszabb ideig tárolható, 0-1 ºC-on 2-3 hónapig eláll. A melegben néhány nap alatt megpuhul, vagyis beérik.


Amikor teljesen puha, félbevágva kikanalazhatjuk, vagy a héját lehúzva fogyasztható. A magas csersavtartalom miatt csak rövid ideig hőkezelhető, különben kicsapódik.


A hurmából nagyszerű desszerteket, salátákat és mártásokat készíthetünk.
Lazán összekeverjük a puha érett hurmát mascarpone krémmel, némi mézzel, néhány csepp citrommal, és rózsavízzel. Ezzel az öntettel harmonizál a zellerszár, alma, és bármilyen zöldsaláta, különösen a cikória.


Datolyaszilva saláta
A félig érett hurmát lehámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, nagyon vékony lilahagyma karikákkal megszórjuk, és egy enyhén sós olíva olajos citromos öntettel meglocsoljuk.


Gyermekkorom kedvence volt a szárított hurma, annyira különleges az aromája. Sajnos mai napig nem sikerült rátalálni Magyarországon. Keleten nagyon elterjedt, az aszalt hurma, különösen magas káliumtartalma miatt ajánlják a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek.


A hurmából szirupot, sört, likőrt, és az éretlen termésből a japánok fantasztikus szakét készítenek.


Minden gyümölcs 8 magot tartalmaz (kivéve a magtalan fajtákat), melyekben igen magas a hasznos anyagok koncentrációja.
Ki ne dobjuk hanem, serpenyőben, vagy a sütőben megszárítjuk, kávédarálón megőröljük, és ebből 3 teáskanállal 1dlvízben megfőzünk — a kávét helyettesítő italt kapunk, melynek a hatása frissítő, de nem izgat fel, és nem okoz szívdobogást.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr473354813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása