Zelleres spárgatök diós hajdinakásával
2012. május 08. írta: meiszner.kati

Zelleres spárgatök diós hajdinakásával



A kis méretű spárgatöknek gyengéd íze van, melyet kiemel a paradicsom, és a kerti, vagy vadon növő zöld fűszerek. Ebben a receptben egy nagy csokor zeller zölddel készítjük el.



Ez az összeállítás tápláló és tengernyi hasznos tulajdonsággal rendelkezik.
 


A spárgatök aktív vízhajtó, ezen kívül segít létrehozni a szervezet számára ideális nátrium kálium arányt.


A hajdina erőt ad a szervezetnek, ezért legyen fontos helye a gyermekek étrendjében. Mint minden gabonaféle tápláló viszont nem képez nyálkát. Mivel gluténmentes így a liszt érzékenyek is fogyaszthatják.

Gazdag makro és mikroelemekben, zsírtartalma nagy részben telítetlen.
Bioflavonidja a C-vitaminnal együtt erősíti a szervezet kollagén-anyagcseréjét és a vérerek falát, így gátolja a vérrögképződést, csökkenti a vérnyomást.


A hajdina előnyös a vérerek számára, és hasznos a cukorbetegség gyógyításában, de jótékony hatású az érelmeszesedés ellen is.
Kiemelkedően magas élelmi rosttartalma miatt, növeli a bélperisztaltikát. Így hasznos a székrekedés kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.


Először a kását tesszük fel. Amíg megpuhul, és feltárja magjait, foglalkozhatunk a spárgatökkel, és még egy saláta elkészítése is belefér ebbe a fél órába.

Diós hajdina kása

2 adaghoz
6-8 evőkanál hajdina
6-8 szem dió
1 kis hagyma, vagy 2 szál zöldhagyma
2 evőkanál hidegen préselt olíva olaj, vagy vaj



A hajdinát átválogatjuk, megmossuk, leszárítjuk. Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk a felolvasztott vajban vagy olajban, hozzáadjuk az összevágott diót még egy percig pirítjuk beletesszük a hajdinát, megsózzuk, és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Felforraljuk, a keletkező habot leszedjük a tetejéről, majd fedő alatt 10 percig főzzük. Eztán jól lefedjük vastag ruhával és hagyjuk duzzadni a tálalásig. Egy duzzasztóládában a legideálisabb ez a folyamat.

Zelleres spárgatök

2 adaghoz

1 kis spárgatök kis kockára vágva

1 kis hagyma

1 csokor zellerzöldje



Az olíva olajon üvegesre pároljuk a hagymát, beletesszük a kockára vágott spárgatököt — a zsenge töknek a magjai még fejletlenek ezt a részét is felhasználjuk az ételbe, és a héját sem kell eltávolítani. Pároljuk időnként megkeverve a saját levében öt percig, majd hozzáadjuk az összevágott zellert és még, 1-2 percig főzzük, sózzuk, borsozzuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr844495643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása