A hajdinakása elkészítése a legavatottabb forrásból, az orosz konyhából ahol tradicionális ételként maradt fenn a mai napig, töretlenül megőrizve vezető szerepét a táplálkozásban.
Az elkészítési módozatai hosszas duzzadási folyamattal fejeződnek be, mely teljesen feltárja a magot, és könnyen emészthetővé teszi ezáltal. Ezek a kemencében való sütés, és a főzési folyamat duzzasztóládában történő befejezése.
Mindezen szempontokat figyelembe véve már korábban korábban is írtam a hajdina elkészítési módjáról, és egészségre ható tulajdonságairól. Ez a recept viszont annyira egyszerű, hogy ennek köszönhetően gyakrabban fognak hajdinát főzni kedves olvasóim!
A mai kor lehetőségeit alkalmazva szinte ugyanezt az eredményt érjük el egy termoszban is.
A hajdinát átválogatjuk, jól megmossuk, beleszórjuk egy ételtermoszba, és felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, majd jól lezárjuk. Egy óra múltán készen van a puha de pergő szemű (nem ragacsos) hajdinakása. Tálalás előtt vajdarabkákat keverünk hozzá.
A képen pirított vargánya gombával van tálalva.