Kibújtak az első sáfrány levelek!
2013. szeptember 25. írta: meiszner.kati

Kibújtak az első sáfrány levelek!

A nyarat a sáfrány nyugalmi állapotban tölti, Minden évben nagy izgalommal várom mikor bújnak ki az első hajtások. Erre az időszakra a területnek ahol  átalusszák a nyarat teljesen gyommentesnek kell lennie. Már szeptember elejétől csak a háromágú kultivátorral lazítom a talajt, nehogy a fejlődésnek indult gumók hajtásait megsértsem.  Az itteni éghajlaton a sáfrány virágzása szeptember közepén kezdődik és október közepéig tart. A nagyon száraz nyár következménye lehet, hogy ez az időpont eltolódik, ahogyan történt ebben az évben is. Ilyenkor elkezdek aggódni hátha megette a hagymákat valamilyen rágcsáló, avagy kiszáradtak, esetlegesen elrohadtak.  Aztán amikor megjelennek a kis hajtások óriási örömet okoznak. Ettől kezdve aztán alig várom a virágzást, amelyről az idén is beszámolok majd.

sárányhajtáskis01.jpg

A sáfránynak a földben lévő szárképletét a közéletben ugyan hagymának nevezik, de ez tulajdonképpen gumó, amelyet a növény előző évi lombleveleinek hüvelyei száraz barna hártyák alakjában borítanak. A gumó maga fehér, húsos gömbölyded képlet, amely felül és alul be van egy kicsit horpasztva, és amelyen gyűrűk alakjában látjuk a levélnyomokat. Tetején és oldalán több rügyet látunk, amelyek új növény létrehozására vannak hivatva.

Ami a növény föld feletti részét illeti, azt egy 5-6 fehérhártyás, ferdén lemetszett allevélből alakult hüvely veszi körül. Lomblevelet 6-9 et látunk, ezek hosszas szálasak, kopaszok, sötétzöldek, vagyis eléggé jelentékteelen látvány a virághoz képest, ugyan együtt egy kis kedves csokrot alkotnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr125529138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása