Orosz rozskenyér
2014. május 07. írta: meiszner.kati

Orosz rozskenyér

Az orosz rozskenyér kellemes édeskés íze a hozzáadott árpa malátának köszönhető. 

Miután a rozs sikértartalma alacsonyabb a búzáénál nem annyira dagad meg a belőle készített kenyér, így a rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készült kenyereknél. A rozskenyér többnyire fele-fele vagy  egynegyed arányban búzaliszt hozzáadásával készül.

Mindamellett hogy a rozskenyér különleges, erőteljes ízével a levesek, halételek elengedhetetlen kísérője, az egyik legfinomabb kenyérféle a rozs kimagasló élettani hatásokkal rendelkezik:

  • B1-vitamint, kalciumot, niacint, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót, szacharint, nitrogént, kazeint és foszfátot tartalmaz.
  •  Magas élelmi-rost tartalma miatt rendszeres fogyasztása javítja bélműködésünket,
  •  Enyhíti a székrekedést, az aranyérben szenvedők panaszait és csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Tartalmaz foszfort, fluort, vasat, kovasavat, B vitaminokat, sok káliumot.

A rozs serkentőleg hat a májra, megszünteti a pangó folyamatokat benne,  erőt ad, növeli az izmokat, különösen a fizikai munkát végzőknek, sportolóknak ajánlott.

rozskenyérkis02.jpg

Hozzávalók 2 kenyérhez

450 g teljes kiőrlésű  rozsliszt

250 g teljes kiőrlésű búzaliszt

4 evőkanál árpa maláta szirup 

4 evőkanál olvasztott vaj

400 ml-es meleg víz

fél élesztő, vagy egy csomag szárított élesztő

1 teáskanál gyömbérpor

1 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál köménymag (lehet őrölt is)

1 teáskanál só

Egy deci meleg vízben simára keverjük az élesztőt és a maláta szirupot.

A dagasztógép táljába szitáljuk a liszteket és a fűszereket, a közepébe egy mélyedést alakítunk ki és ebbe öntjük az élesztős, malátás vizet.  Több részletben adagoljuk a bekeverés folyamatában a vizet. Hogy mennyi víz szükséges a kenyérhez mindig a liszttől Függ, hogy milyen finomságúra van őrölve és milyen a minősége. Sose ijedjünk meg ha nedvesnek találjuk a tésztát, ilyenkor adhatunk hozza a receptben előírt mennyiségen felül lisztet, illetve megkockáztathatjuk, hogy egy Kicsit ragacsos állagú kenyerünk lesz belőle. A rozstészta amúgy is ragacsos! - ez azt jelenti odaragad a kezünkhöz, és a felületet is jól lisztezzük be amelyen dagasztjuk.

Amikor összeállt a tészta, kivesszük a tálból, és 10 percig Kézzel dagasztjuk tovább, amikor egyenletes rugalmas a tésztánk, simára formázva visszatesszük a tálba, letakarjuk egy nedves ruhával és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni.

Kapcsoljuk egy sütőt és hagyjuk 200 fokosra felmelegedni.

A megkelt tésztát két részre osztjuk, és szépen megformázzuk. Ilyenkor már nem szoktam nagyon összegyúrni, inkább maradjon benne minél több levegő, vagyis ne gyömöszöljük túlságosan. Hosszúkás kivajazott sütőformákba helyezzük és még kb 30 percet kelesztjük. Amikor megkelt, betesszük az előmelegített sütőbe és kb 45 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percben ki szoktam venni a formából, hogy a héja alulról is finom ropogósra süljön!

rozskenyérkis01.jpg

Rácsra téve hagyjuk kihűlni!

Ajánlom mielőtt megkóstoljuk, szagoljuk meg a kenyeret, szívjuk be jó mélyen az illatát. Már ez is valamilyen fenséges Élmény!

Ha megsütöttük 150 grammot szeleteljünk fel és szárítsuk meg! A következő kenyérhez kovászként fogjuk felhasználni!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr206128592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása