Zsenge spárgatök , amelyiknek még ehető a magháza karikákra vágva, cukkini hosszában szeletelve, vagy mint a képeken kis kerek, amúgy tölteni való cukkinikből készíthetjük a kis tornyokat.
Először a felvágott tököt lisztbe forgatjuk, és kevés olíva olajon mindkét oldalát megsütjük, és egy papírtörlőre kiszedjük.
A variációk a tökfajták változatosságával kezdődtek, és az öntetekkel folytatódnak.
A majonézes variációban egy tojássárgáját kikeverünk 1 dl olíva olajjal, melyet cseppenként adagolunk. Kis citrommal, és cukorral, sóval ízesítjük.
Első variáció:
A tálaló tányérra helyezzük az első szelet tököt megkenjük a majonézzel, rá egy tekerésnyi borsot őrölünk, megszórjuk apróra vágott kaporral, és ráhelyezzük a következő tökszeletet, így rétegezzük egymásra a hozzávalókat. Ügyeljünk rá hogy alul legyenek a nagyobb átmérőjű szeletek, és felülre kerüljön a legkisebb.
Második variáció:
A majonéz helyett csak friss citromlével megöntözzük a szeleteket, és kaporral megszórjuk,sózzuk, borsozzuk.
Harmadik variáció:
Az első két esetekhez szétnyomott fokhagymát adunk még hozzá.
Adhatjuk előételnek, vagy köretként egyaránt. Ha a vártnál több vendég állít be nagyon gyorsan elkészül, és gyakorlatilag mindennel harmonizálnak az ízei.