Töltött zöldségek
2014. augusztus 12. írta: meiszner.kati

Töltött zöldségek

töltöttzöldségekkis01.jpg

Kifejezetten nyári étel, hiszen most a leggazdagabb a zöldségválaszték a kertből. Szinte minden zöldségféle megtölthető finomabbnál finomabb összeállításokkal. Ebben közel keleti konyhák verhetetlenek. Többnyire darált hús, rizs, fűszernövények felhasználásával töltik meg a legkülönbözőbb zöldségeket. Ez a vegetáriánus töltelék is kiegészíthető valamilyen darált hússal, leginkább a bárány és a csirke illik hozzá. A nyári melegben viszont erre igazán nincs szükség, és egy ilyen finom étellel igazán lehet húsmentes napot tartani.

Bármilyen kis vagy közepes zöldség és levél alkalmas alapanyagként, mint padlizsán, cukkini, hagyma, paradicsom, paprika, burgonya, káposzta levél, mángold, szőlőlevél, és például az azeri konyhában még a birs levelet is szokták tölteni. Tehát a fantáziánktól függően a sor szinte végtelen .

Különösen gyorsan megpuhul a héjával együtt ez a kerek olasz padlizsán.

töltöttzöldségekkis04.jpg

4 adag töltelékhez kell:

8 evőkanál basmati rizs

2 evőkanál vaj

2 evőkanál olíva olaj

4 szál zöldhagyma karikára vágva

1 evőkanál mazsola megmosva

2 evőkanál dió összevágva

2 paradicsom lehámozva, kimagozva (lehet szárított paradicsommal is kiegészíteni)

1-1 evőkanál petrezselyem zöld, kapor, bazsalikom, zeller zöld

só, frissen őrölt bors

töltöttzöldségekkis02.jpg

A kiválasztott zöldségeket előkészítjük, úgy hogy tölthetőek legyenek. Kivájjuk a közepét, a leveleknek pedig kivágjuk az erezetét, ha szükséges blansírozzuk.

A rizst megfőzzük és a végén hozzákeverjük a vajat. Az olajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a diót és a mazsolát, és kevergetve átpirítjuk. A megtisztított paradicsomot kis darabokra vágjuk, és hozzáadva az egészet átmelegítjük. Hozzákeverjük a főtt rizst, az összevágott fűszereket, sózzuk, borsozzuk, és egy villával lazán összekeverjük.

töltöttzöldségekkis03.jpg

Beletöltjük az előkészített zöldségekbe, és rátesszük mindegyikre a "kalapját" egy nagy lábasba szépen egymás mellé rakjuk, ha nem férnek el egy sorban egymásra kerülve sem fognak összeveszni, sőt így együtt főve a különböző zöldségek összebarátkoznak,  mindegyik kivívja a maga helyét, és egy kiegyensúlyozott étel lesz a végeredmény. Ne feledjünk egy csésze vizet aláönteni, és ha elfőtte a levét időnként pótolni. A főzési idő 15-20 perc.

Hidegen, és melegen egyaránt tálalhatjuk.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr206597163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ráérek 2014.08.12. 21:15:48

Én görögösen szoktam készíteni: az óriási paradicsomok kivájt belsejét összeturmixolom, 2:1 arányban keverem nyers rizzsel + fűszerekkel (menta, szegfűbors, stb.), és ezt töltöm bele a paprikába-paradicsomba. Nagyon finom lesz, ahogy a rizs a paradicsomlevét szívja fel. :)

meiszner.kati 2014.08.12. 21:25:57

@Ráérek: ez a paradicsomos recept valóban nagyon finom változata a töltött zöldségeknek
süti beállítások módosítása