Öt természetes közérzet javító
2016. január 08. írta: meiszner.kati

Öt természetes közérzet javító

Életünkben természetes módon váltakoznak a jó és rossz hangulatok időszakai. Elegendő, ha csak eszünkbe jut milyen változó az időjárás, és milyen élettempót diktálunk magunknak. Elég nehéz egyforma érzelmi állapotban lenni, egy borongós napon, és kiegyensúlyozottnak lenni, amikor állandó időhiányban vagyunk. A teljes értékű étrend stabilizálja a hangulatot, ugyanakkor segít a stressz kezelésében és a depresszió megelőzésében. A «helyes» élelmiszerek kiválasztásánál nem csak tápértéküket kell figyelembe venni. A jó hangulat alapja— a rendszeres táplálkozás, amely segít állandó szinten tartani a szénhidrát, és a szerotonin szintet, hiszen ezek hiánya komoly hatással van érzelmi állapotunkra. A szénhidrátok is kapcsolatosak a szerotonin termeléssel, ezért szintén hatással vannak hangulatunkra.


A közérzetünkre pozitív hatással bíró élelmiszerek közül kiemelhető, a lazac, lenolaj, spenót, és a borsó, csicseriborsó, az összetett szénhidrátok.


Lazac
A lazac és más zsíros tengeri halak az omega 3 zsírsav gazdag tárháza. Az omega 3 hiánya és a depresszió közvetlen a kapcsolat. Ezek a zsírsavak megelőzik a szív és érrendszeri betegségeket, és a rák bizonyos formáit. A lazacban ezen kívül jelentős mennyiségű antioxidáns szelén található.

Lazacról minden amit tudni érdemes

karlazackis09.jpg
Lenolaj
A kutatások kimutatták, hogy a depresszióban szenvedők szervezetében az E vitamin csak igen kis mennyiségben mutatható ki. Az egyik legjobb E vitamin forrás a hidegen préselt lenolaj fogyasztása. Ne feledjük, hogy a lenolaj sok zsírt tartalmaz, ezért mértékkel fogyasszuk! —  maximum 6 teáskanál naponta ami 24 grammnak felel meg.


Spenót és a zöldborsó
A «zöld» zöldségek, mint a spenót és a zöldborsó, nagy mennyiségű folsavat tartalmaznak, amely szintén szükséges a szerotonin létrehozásához. A zöldborsó sok C vitamint és rostot is tartalmaz.

Spenótos mungóbabos rizs


Csicseriborsó
Kevés zsírt, viszont sok fehérjét tartalmaz, és folsavat, nagyszerű alternatíva a húsmentes napokra, és a vegetáriánusok számára. A csicseriborsó sok könnyen emészthető rostot, E vitamint, és vasat is tartalmaz.

Csicseriborsó krém - hummusz


Összetett szénhidrátok
A hangulatunknak, és vágyainknak engedve, amikor valami édeset ennénk, ne vigyük túlzásba az édességeket, süteményeket ezek egyszerű szénhidrátok és nem növelik a súlyunkat. Részesítsük előnyben az összetett szénhidrátokat, mint a gabonapelyhek, gyümölcsök. Ha édességet kívánunk a legjobb választás az aszalt gyümölcsök, mint a sárgabarack, szilva, mazsola, datolya, füge (csak mindig beáztatva!).

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr108252104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása