Karácsonyi avokádó saláta
2021. december 21. írta: meiszner.kati

Karácsonyi avokádó saláta

avokádó salátakis01.jpg

Az avokádó egy utóérő termés ezért a megvásárlás után még néhány napig hagyjuk meleg helyen megpuhulni, amíg a héját megnyomva puhának nem érezzük. Az éretlen avokádó mérgező! A türelem gyümölcse, a finom selymesen puha avokádó. Mexikóban ahonnét származik ez a trópusi gyümölcs, még keményen szedik le a fáról  és folyamatosan fogyasztják ahogyan puhulnak a termések. Így szeretném eloszlatni a téveszméket vele kapcsolatban, és nem kell sajnálni hogy nem tudunk érett avokádót vásárolni. Mert az avokádó nem a fán érik be ugyanúgy mint nálunk a téli körte. A belőle készült saláták csak akkor lesznek "közepesnek mondhatóak" és mérgezőek, ha nem hagytuk kellőképpen megpuhulni. Ennek elősegítésére lehet néhány almával együtt érlelni.

Amikor kellőképpen megpuhult az avokádó kitűnő  E, B, C, vitaminforrás, antioxidáns, karotint tartalmaz (A vitamin elővitaminja), nagyon jó a kalcium magnézium aránya és még számos számunkra fontos ásványi anyagot tartalmaz. Telítetlen zsírokban gazdag (25%), normalizálja a koleszterinszintet, rendkívül hasznos a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében. Így ugyan nálunk nem terem, mégis amíg elérhető a számunkra javaslom heti 1-2 szeri fogyasztását.

Az avokádót nyersen fogyasztjuk (megfőzve keserűvé válik), és olajával ápolhatjuk a bőrünket, különösen az érzékeny ekcémás állapotokon segít, illetve a termésből. arcpakolást készíthetünk.  

Ebben a salátában egy bambuszpálcára szúrva  próbáljunk fenyőfa formát kialakítani - ettől karácsonyi a saláta -a háromszögekre vágott avokádó szeletekből, friss sajtszeletekből (mozzarella, feta, stb), és díszítsük kis cherry paradicsomokkal, majd meglocsoljuk néhány csepp citromlével, sózzuk, borsozzuk, és kaphat olíva olajat is.

Mint a képen is, előfordul a némileg szétcsúszott változat, de ez sose kedvetlenítsen el bennünket, az ízek csodásak maradnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr3616790256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása