Thai halas garnélarák leves
2011. május 04. írta: meiszner.kati

Thai halas garnélarák leves


Az illatos zöldfűszerek, a zamatos zöldségek, az erős chili, a garnélarák és a hal határozzák meg a leves karakterét. A kókusztej pedig lágyan lehűti, és összhangot teremt. Ezt az ételt eredetileg csirkével készítik, ami azt jelenti, hogy a csirkehúst megfőzik, vékony csíkokra vágják és visszateszik a levesbe. Helyette lazaccal vagy más tengeri hallal, illetve csak a garnélarákkal is készíthetjük. A hús, és halfélék nélkül még mindig rendkívül összetett és különleges ízeket kapunk. Ilyenkor egy zöldség alaplével indíthatunk.
 



2 adaghoz
200ml kókusztej (saját készítésű, vagy konzerv, ez utóbbi általában adalékanyagokat tartalmaz)
1cm friss gyömbér, csíkokra vágva
chili paprika karikára szelve, mennyisége meghatározza a leves erősségét
1 friss fokhagyma szeletekre vágva
2 szál zöldhagyma csíkokra vágva, a fehér és zöld része elkülönítve
1 teáskanál koriander gyökér, vagy zöld koriander mag

citromcirok 3-4cm-es darab, vagy por 1 teáskanál
1 zellerszár 3-4 cm-es csíkokra vágva
15-20 cukorborsó hüvely ferdén összevágva
4-5 szál zöldspárga 3-4 cm-es darabokra vágva (szezontól függően)


120g lazac vagy tengeri hal 2 cm-es kockákra vágva

6-8 közepes garnéla rák


½ lime (zöldcitrom) leve és a héja lereszelve

2 teáskanál halszósz 1 teáskanál cukor


A tálaláshoz
koriander zöldje
thai bazsalikom

A csirkealaplébe beletesszük a kókusztejet, chilit, gyömbért, fokhagymát, hagyma fehér részét, halszószt, lajm héjat, és 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a halat, további 5 percig főzzük.
Harmadik menetben beletesszük a zöldségeket, és amikor megint felforrt a leves a garnéla rákokat (ha héjastól fogjuk megfőzni, sokkal ízletesebbé teszi a levest, vigyázzunk, mert ha túlfőzzük kemény lesz a rákhús). Amikor levettük a tűzről, hozzáadjuk a hagyma zöld részét, és a lajm levét, ha szükséges megsózzuk. A tálaláskor pedig beletesszük a koriander zöldjét, és a bazsalikomot,

A vegetáriánus változatban, zöldségalaplevet használunk, a halszósz helyett pedig 2 teáskanál világos szójaszószt.

Főtt jázmin rizst, összevágott nyers zöldségeket, és valamilyen thai mártogatót adhatunk mellé.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr512875748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása