Mis az a kaymak
2010. július 29. írta: meiszner.kati

Mis az a kaymak

A kaymak — amitől még mesésebb lesz a baklava nevű édesség. Törökországban utazva a baklavát árusító cukrászdák ajánlatának elengedhetetlen része a kaymak. Ha ezzel kérjük a baklavát megtapasztaljuk a roppanó tészta, az édes szirup, és a lágy hűvös kaymak fantasztikus összhatását.
A főzött zsíros tej, vagy tejszín föle, valamilyen átmenet a friss sűrű házi tejföl, a tejszínből készült házi vaj, és a mascarpone krém között. Ránézésre pedig olyan, mint egy vastag palacsinta különösen, hogy ezt is feltekerve árulják, Törökországban, Szerbiában, és a közel Keleten. Közép Ázsiában pedig hagyják kicsit megsavanyodni. A baklava nevű édesség elengedhetetlen kiegészítője, de fogyasztják mézzel és kenyérrel, felhasználják különböző meleg ételekhez, rizses, és más gabona ételekhez.
A fenséges ízbeli tulajdonságain kívül a savanyú változata rendelkezik egy sajátos mikroflórával, amely a savanyú erjedés következtében keletkezik benne, ezáltal tápláló és hasznos, különösen mindazoknak, akik egyébként nehezen emésztik meg a zsírokat.
A kaymak elkészítése olyan egyszerű hogy házilag sem okoz nehézségeket.
Veszünk 4liter házi bivaly, vagy tehéntejet és egy éjszakára, hidegre tesszük.
Másnap leszedjük a tetejéről a tejszínt. Aki még ilyent nem készített, látni fogja, hogy színben és állagában különbözik a felső réteg, amelyet óvatosan lemerünk a tej tetejéről. Ha jó minőségű volt a tej ez 300-400 ml lesz. Egyszerűbb természetesen, ha tudunk venni házi tejszínt. A kaymak készítéshez nem alkalmas sem a homogénezett, sem a pasztőrözött tej és tejszín.
A kapott tejszínt és egy liter tejet egy széles, alacsony lábasba öntjük, és feltesszük kis tűzön főni. Amikor felforrt levesszük és hagyjuk kihűlni. Közben néhányszor megkeverhetjük, hogy ne keletkezzen a felforralt tejre jellemző réteg a tetején. Amikor langyos, hideg helyre tesszük, de nem a hűtőszekrénybe. Másnapra egy vastag tömény tejszínkrém keletkezik a tetején, amelyet óvatosan feltekerve leveszünk — ez a kaymak. Most már átadhatjuk magunkat mindazon kulináris élvezeteknek, amit nyújt a vele tálalt édesség.
A savanyú változathoz lehet használni zsíros házi tejet, vagy az előzőekben leírt módon kapott tejszínes tejet. Egy lapos széles agyagedényben, vagy lábasban betesszük a meleg sütőbe, és ahogyan megvastagszik a keletkezett felső fölréteg, mindig szépen levesszük a tetejéről a „palacsintákat”és egymásra fektetjük egy üvegtálba, majd hagyjuk 2-3 nap alatt megsavanyodni. Hasonlítani fog egy friss sajthoz, amennyiben kicsit megsózzuk a rétegeket. Ez már így magában is rendkívül finom dolog egy frissen sült lepénnyel, vagy kenyérrel.

Ezt az érlelt változatot készítik Szerbiában és Horvátországban, és onnét vett átírásban  kajmak a neve.


A kaymak kapható konzervben, mint minden konzervált termék, ez is különbözik a frissen készült változattól.
Beszerzési lehetőség: SZÍR ÉLELMISZERBOLT Budapest 1111 Karinthy Frigyes u.27.

Egy felejthetetlen desszert a meggyszirupos kenyér kaymakkal
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr192184116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása