A méz egészségünkre hasznos felhasználási módjai, avagy miért ne főzzünk mézzel
2011. április 12. írta: meiszner.kati

A méz egészségünkre hasznos felhasználási módjai, avagy miért ne főzzünk mézzel


A mai gasztronómiai káoszban — ez alatt értem, hogy teljesen összeférhetetlen alapanyagok keverednek nem, hogy egy étkezésen belül, egy menüben, hanem egy-egy ételben, vagy egy tányéron belül is — megfeledkezünk bizonyos dolgok rendeltetéséről, a természet törvényszerűségeiről, és az ilyen nem marad soha az egészségünkre vonatkozó következmények nélkül.

A konyhai tevékenység egy időre elvesztette a presztízsét, valamilyen rosszul értelmezett női emancipáció kapcsán, és ennek következtében sajnos kimaradt egy (néhány) generáció az igazi főzésből,annak értékeiből, megszakítva ezzel a tradíciók, és a tudás öröklődését.


Így esett ez a mostanra megint egyre inkább közhasználatúvá váló mézzel kapcsolatos tudással is. Köztudott hogy a méz egészséges, legtöbben elmondják mennyi sok mézet fogyasztanak, elégedettek, hogy ez milyen jó az egészségüknek, vagy a gyereknek, egyáltalán nem gondolva arra esetlegesen ezzel árthatnak is az egészségüknek, és elfeledkezünk utánajárni mikor, kinek, milyen állapotban adjunk a mézből?

Kérdés: Megelőzvén a kétkedők első felmerülő kérdését, nevezetesen, hogy régen is mézet ettek az emberek. 

Válasz: Ez igaz csak nem ilyen mennyiségben mint most, és nem keverték bármivel mint manapság elterjedt.Szeretném közismertté tenni mikor hasznos és mikor káros, és miért,(hiszen e nélkül el sem akarnák sokan hinni az itt írtakat) a méz fogyasztási módja.

Ott, ahol még mindig a vadon élő méhek mézét gyűjtik a méhészet egy életveszélyes foglalkozás, és a méznek nagyon nagy értéke van.

Az ájurvédikus elvek szerint az egyforma mennyiségben fogyasztott méz és vaj, káros hatásal bír, ezért kerülendő.

Hiszen egyre több a mézzel készülő sütemény és étel, melyeket a reformtáplálkozás jegyében kreálnak, sokszor nem teljesen átgondoltan. Sok mindentől megkímélhetjük magunkat és akiket táplálunk, ha nem csak automatikusan behelyettesítjük az ártalmas cukrot a mézzel, vagy divatként használjuk ha kell ha nem kell. A mézfogyasztás esetében is fontos a mértékletesség.
A méz - növényi termék - a virágok pora és nektárja, összekeverve méhenzimekkel és az emberi szervezet által könnyen elsajátítható viaszt tartalmaz. A különböző édesítőszerek közül a méz tisztán, önmagában fogyasztható táplálék. Ez nem jelenti azt, hogy a mézet bármilyen formában és bármikor alkalmazhatjuk az ételkészítés során, azért nem mert a melegedés hatására a viasz “ kiég” toxikus, az emberi szervezet számára mérgező anyagokká alakul. A mézet soha nem szabad 70 C föléi melegíteni, így felhasználni az ételkészítés során , és meleg italokba keverni.
A vásárlók szerencsétlenségére az árusított mézek túlnyomó többsége, már egyszer fel volt melegítve, meglehetősen magas hőfokra, amit sajnos az élelmiszeripari előírások megengednek. Mindezeket figyelembe véve a legveszélytelenebb a mézet egyenesen megbízható méhésztől beszerezni.

A felmelegítetlen méz nagy mennyiségű az emberi szervezet számára elsajátítható és tiszta hőforrást jelentő, méhviaszt tartalmaz. Ennek fogyasztása mindaddig hasznos a számunkra, amíg az emberi szervezet melege olvasztja fel a viaszt, és így kerül be a véráramba, eljut az izületekhez, inakhoz. A méhviasz a legjobb kenőanyag az ínszövetek számára az izületi gyulladásoknál és más ínbetegségeknél, amikor azok elvesztik rugalmasságukat, és hajlékonyságukat.


Ajánlom 40 napig reggelente egy kis méhviasz golyó elfogyasztását, amely könnyíti a szenvedéseket, és az inak krónikus feszültségét, ez a viasz ugyanígy megkeni az emésztőrendszert, és tonizálja az izmokat.



Még egy csodálatos tulajdonsága van a friss és nem melegített méznek, mégpedig az, hogy bármilyen gyógynövénnyel együtt fogyasztható, semmilyen formában nem változtatva annak tulajdonságait. Ilyen mézes keverékek alkalmazása meggyorsítja a természetes gyógykészítmények felszívódását. A méz ilyenkor, mint vivőanyag szerepel meggyorsítva a gyógynövény célbaérését. Gyógynövényekkel együtt jó hatással van a máj, epehólyag, és epeutak betegségeire. Ezen kívül a méz gyorsan begyógyítja az elfertőzött sebeket, és égéseket.


A méz az öregedés ellenszere

Mindkét recept konkrét betegségek gyógyszere, egészségünk fenntartásához rendszeresen vagy kúraszerűen fogyaszthatjuk.

1 alma, 1 sárgarépa lereszelve fél citrom levével meglocsolva és 1 teáskanál mézzel elkeverve - kitűnő reggeli.


2 érett banán 1 evőkanál méz villával, vagy mixerben összetörve, és összekeverve. – rendszeresen, vagy kúraszerűen fogyaszthatjuk önálló étkezésként.
 


A MÉZ ÁRTALMAS:
Bármilyen 70 C feletti hőmérsékletű étellel keverve, főzve, sütve.
A meleg teába és italokba keverve.
Retekkel keverve.



Következő mézes témaként a bio mézről szeretnék hasonló tényfeltáró ismertetőt írni.

Várom mézzel kapcsolatos kérdéseiteket!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr812819143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gambas 2011.04.12. 10:39:31

Kedves Valódisáfrány!
Jó ez az i9nformációd, hogy a méz 70 fok feletti ételhez keverve ill. főzve ártalmas?
Minden reggel így készítem a család teáját, kívánság szerint. Eddig csak arra gondoltam, hogy a hő hatására a benne lévő vitaminoknak annyi, de hogy ártalmas is legyen.
Igen?
köszi: gambas

meiszner.kati 2011.04.12. 10:45:18

@gambas: Igen, de azért nem kell lemondani a mézes teáról, mindössze különválasztani ,és iszogatva a teát lehet kanalazni a mézből, a szánkban összekeveredve már lehűl kellő hőfokra, és ugyanolyan finom.

Eena 2011.04.13. 22:18:07

jó, de mitől ártalmas? nem hinném, hogy toxikus anyagok keletkeznének benne, vagy ilyesmi... indoklás és magyarázat nélkül elég hiteltelen egy ilyen állítás...

gambas 2011.04.13. 22:25:28

Köszi.
Akkor úgy, mint ahogyan régen itták az oroszok. Kandiscukor a szájban és arra kortyolgatni a teát.

meiszner.kati 2011.04.13. 22:31:43

@Eena: amikor a mézet melegítjük az ájurvéda szerint áma (toxikus anyagok) keletkezik, ezért a főzés befejező szakaszában adjuk az ételhez azzal a feltétellel, hogy már nem történik további hőkezelés.

meiszner.kati 2011.04.13. 22:32:26

@gambas: igen pontosan úgy, és ezzel szépen áteveztünk a teaivási szokások területére.

avissi 2011.04.14. 21:11:07

A citromos-mézes reszelt répa almával a kedvencem. Finom a (tormareszelőn) lereszelt cékla is, almával és persze mézzel, citrommal. Megfigyeltem, h. izületi fájdalmak, porckopás esetén is jó, ez nálam hószéves tapasztalat. Lehet, hogy csak beképzelem a gyógyhatását, de már csak az ízéért is érdemes a reszelővel megküzdeni. A céklát mindenképpen nagyon finomra kell reszelni.
Ha a teába mézet kívánunk, megvárjuk, míg langyosra hűl, csak akkor tesszük bele.

meiszner.kati 2011.04.14. 23:33:48

@Podruzsik: köszönöm a megerősítést, örülök hogy azért a régi tudás még fellelhető. Az általad leírt saláta tisztító hatású, ha nincs benne olaj, és így nem beképzelés a hatása sem.

Malek Gabriella 2013.03.12. 20:35:10

Helló, most találtam rá az írásodra, miközben a vöröslencse jó hatásáról keresgéltem a google-on:) Két dolog is meglepett az írásodban. Az egyik, hogy régóta úgy tudtam a sárgarépát olajjal, vajjal vagy zsiradékkal kell fogyasztani, hogy az "A" vitaminja hasznosuljon. A másik, hogy a retek + a méz nálad ártalmasnak minősül, pedig a fekete retek+méz jó lehet a köhögésre.

meiszner.kati 2013.03.19. 22:56:03

@Malek Gabriella: Nem könnyű az információk tengerében eligazodni. Amiket írsz valóban a nyugati népi gyógyászat régi módszerei. Viszont minden sokoldalú hatással rendelkezik. A sárgarépának csak az egyik hatóanyaga a béta karotin, az A provitamin így a rákgyógyításban alkalmazzuk a nyers sárgarépa levét, és szintén nyersen alkalmazzuk a vízhajtó tulajdonságai miatt, az emésztési zavarok kezelésében, a különböző férgek kihajtására. Másik fontos hatóanyaga a szilícium, melynek köszönhetően erősíti a kötőszöveteket, erősíti a fogakat, növeli a kalcium anyagcserét. A májműködés zavaraira, az epe hígítására, különböző belső gyulladásokra, a tüdő betegségeire, köhögéses állapotokra javasolható a nyers sárgarépa leve. Mindezekhez nem szükséges zsiradék hozzáadása.
A retek valóban nagyszerű a torokfájás, rekedtség, és az arcüreggyulladás kezelésére, nyálkaoldó hatásának köszönhetően. A retket az ájurvéda nem ajánlja mézzel együtt fogyasztani.

Malek Gabriella 2013.03.23. 12:16:30

Köszönöm, mindig tanul az ember!
süti beállítások módosítása