A mai gasztronómiai káoszban — ez alatt értem, hogy teljesen összeférhetetlen alapanyagok keverednek nem, hogy egy étkezésen belül, egy menüben, hanem egy-egy ételben, vagy egy tányéron belül is — megfeledkezünk bizonyos dolgok rendeltetéséről, a természet törvényszerűségeiről, és az ilyen nem marad soha az egészségünkre vonatkozó következmények nélkül.
A konyhai tevékenység egy időre elvesztette a presztízsét, valamilyen rosszul értelmezett női emancipáció kapcsán, és ennek következtében sajnos kimaradt egy (néhány) generáció az igazi főzésből,annak értékeiből, megszakítva ezzel a tradíciók, és a tudás öröklődését.
Így esett ez a mostanra megint egyre inkább közhasználatúvá váló mézzel kapcsolatos tudással is. Köztudott hogy a méz egészséges, legtöbben elmondják mennyi sok mézet fogyasztanak, elégedettek, hogy ez milyen jó az egészségüknek, vagy a gyereknek, egyáltalán nem gondolva arra esetlegesen ezzel árthatnak is az egészségüknek, és elfeledkezünk utánajárni mikor, kinek, milyen állapotban adjunk a mézből?
Kérdés: Megelőzvén a kétkedők első felmerülő kérdését, nevezetesen, hogy régen is mézet ettek az emberek.
Válasz: Ez igaz csak nem ilyen mennyiségben mint most, és nem keverték bármivel mint manapság elterjedt.Szeretném közismertté tenni mikor hasznos és mikor káros, és miért,(hiszen e nélkül el sem akarnák sokan hinni az itt írtakat) a méz fogyasztási módja.
Ott, ahol még mindig a vadon élő méhek mézét gyűjtik a méhészet egy életveszélyes foglalkozás, és a méznek nagyon nagy értéke van.
Az ájurvédikus elvek szerint az egyforma mennyiségben fogyasztott méz és vaj, káros hatásal bír, ezért kerülendő.
Hiszen egyre több a mézzel készülő sütemény és étel, melyeket a reformtáplálkozás jegyében kreálnak, sokszor nem teljesen átgondoltan. Sok mindentől megkímélhetjük magunkat és akiket táplálunk, ha nem csak automatikusan behelyettesítjük az ártalmas cukrot a mézzel, vagy divatként használjuk ha kell ha nem kell. A mézfogyasztás esetében is fontos a mértékletesség.
A méz - növényi termék - a virágok pora és nektárja, összekeverve méhenzimekkel és az emberi szervezet által könnyen elsajátítható viaszt tartalmaz. A különböző édesítőszerek közül a méz tisztán, önmagában fogyasztható táplálék. Ez nem jelenti azt, hogy a mézet bármilyen formában és bármikor alkalmazhatjuk az ételkészítés során, azért nem mert a melegedés hatására a viasz “ kiég” toxikus, az emberi szervezet számára mérgező anyagokká alakul. A mézet soha nem szabad 70 C föléi melegíteni, így felhasználni az ételkészítés során , és meleg italokba keverni.
A vásárlók szerencsétlenségére az árusított mézek túlnyomó többsége, már egyszer fel volt melegítve, meglehetősen magas hőfokra, amit sajnos az élelmiszeripari előírások megengednek. Mindezeket figyelembe véve a legveszélytelenebb a mézet egyenesen megbízható méhésztől beszerezni.
A felmelegítetlen méz nagy mennyiségű az emberi szervezet számára elsajátítható és tiszta hőforrást jelentő, méhviaszt tartalmaz. Ennek fogyasztása mindaddig hasznos a számunkra, amíg az emberi szervezet melege olvasztja fel a viaszt, és így kerül be a véráramba, eljut az izületekhez, inakhoz. A méhviasz a legjobb kenőanyag az ínszövetek számára az izületi gyulladásoknál és más ínbetegségeknél, amikor azok elvesztik rugalmasságukat, és hajlékonyságukat.
Ajánlom 40 napig reggelente egy kis méhviasz golyó elfogyasztását, amely könnyíti a szenvedéseket, és az inak krónikus feszültségét, ez a viasz ugyanígy megkeni az emésztőrendszert, és tonizálja az izmokat.
Még egy csodálatos tulajdonsága van a friss és nem melegített méznek, mégpedig az, hogy bármilyen gyógynövénnyel együtt fogyasztható, semmilyen formában nem változtatva annak tulajdonságait. Ilyen mézes keverékek alkalmazása meggyorsítja a természetes gyógykészítmények felszívódását. A méz ilyenkor, mint vivőanyag szerepel meggyorsítva a gyógynövény célbaérését. Gyógynövényekkel együtt jó hatással van a máj, epehólyag, és epeutak betegségeire. Ezen kívül a méz gyorsan begyógyítja az elfertőzött sebeket, és égéseket.
A méz az öregedés ellenszere
Mindkét recept konkrét betegségek gyógyszere, egészségünk fenntartásához rendszeresen vagy kúraszerűen fogyaszthatjuk.
1 alma, 1 sárgarépa lereszelve fél citrom levével meglocsolva és 1 teáskanál mézzel elkeverve - kitűnő reggeli.
2 érett banán 1 evőkanál méz villával, vagy mixerben összetörve, és összekeverve. – rendszeresen, vagy kúraszerűen fogyaszthatjuk önálló étkezésként.
A MÉZ ÁRTALMAS:
Bármilyen 70 C feletti hőmérsékletű étellel keverve, főzve, sütve.
A meleg teába és italokba keverve.
Retekkel keverve.
Következő mézes témaként a bio mézről szeretnék hasonló tényfeltáró ismertetőt írni.
Várom mézzel kapcsolatos kérdéseiteket!