Az élesztő a gombák közé tartozik, és igen értékes alkotóelemei vannak. A sörélesztő normalizálja a vér összetételét, és javítja az anyagcserét. A sütőélesztő, és a sörélesztő pedig ugyanahhoz a Sacharomices családhoz tartoznak.
Nem szabad összekeverni a termofil tejsavas baktériumokkal, melyeknek szintén óriási hasznát látjuk.
A hagyományos sütőélesztő 25 ºC szaporodik 30C erjed és 50ºC feletti hőmérsékleten már elpusztul.
A kenyér belsejében a sütés során a hőmérséklet eléri a 98 ºC, ezáltal a sütés után nem marad életben egyetlen élesztősejt sem, csak az inaktív biomassza, amely igen értékes összetétellel rendelkezik, mint fehérjék, lipidek, vitaminok, és ásványi anyagok.
Tehát a kenyérben nincsenek élő élesztőgombák — így ártalmasak sem lehetnek.
Termofil élesztő nincs, csak termotoleráns, ami azt jelenti kibírják a hőhatást 45 ºC-ig.
A termotoleráns élesztőt együtt alkalmazzák a tejsavas és szeszes erjesztéssel, így kétféle erjedési folyamat zajlik tejsavas, és alkoholos, de ez nem azt jelenti, hogy a termotoleráns élesztő élő sejtjei megmaradnának a kenyérben.
Lényegében ez nem is fontos, mert az élő élesztősejtek nem a kenyérrel kerülnek a gyomorba!
A kenyér fogyasztásról teljesen lemondó ember gyomortartalmának mikrobiológiai összetételében is megtalálható legalább 20-30 Sacharomices élesztőfajta. Az élesztő a zöldségekkel savanyú tejtermékekkel, és más élelmiszerekkel kerül a szervezetünkbe.
Még azzal is szoktak ijesztgetni bennünket, hogy a sütőélesztő mesterséges eredetű — mintegy az emberi kéz alkotása. Ugyanakkor a Sacharomices élesztőt nem az ember hozta létre, és valóban mindenhol élnek, a zöldségek-gyümölcsök felületén, a salátaleveleken, és az almán egyaránt. Ők vannak a joghurtban, kefirben, és minden savanyú tejtermékben. Ott vannak a kezünkön és a levegőben. Amikor a szokványos almánkat, vagy salátánkat esszük a rajtuk lévő élesztő bekerül a szervezetünkbe, amennyiben nincsenek megfőzve, mielőtt elfogyasztanánk.
A hideg vízben történő mosással az élesztőfélék nem pusztulnak el.
A kenyér nem az élesztő miatt, hanem akkor ártalmas ha finomlisztből készül .
A gluténtartalmú kenyér csak a cöliákiában szenvedők számára ártalmas, és kerülendő.
Nincs kovász, élesztő nélkül
A kenyérellenes véleményekben sokszor hivatkoznak az élesztő nélküli kenyér hasznosságáról, melyet ősi receptek alapján kovásszal készítenek, sokszor komlóval, melyben szerintük nincsen mesterséges élesztő.
Következő téma : Nincs kovász, élesztő nélkül