Marokkói csirke tazsin padlizsánnal, paradicsommal, és mandulával
2011. július 19. írta: meiszner.kati

Marokkói csirke tazsin padlizsánnal, paradicsommal, és mandulával

Igazából tazsinban ebben a sajátos agyagedényben készül az alábbi étel, viszont Marokkó az edényeivel elég messze van, ezért megelégedhetünk egy hőálló edénnyel vaslábossal, vagy római agyagedénnyel, természetesen a siker nem marad el.

Ennek az ételnek az alapelve, hogy előkészítjük az összetevőket, majd a megfelelő sorrendben társítjuk, és összefőzzük, vagy sütjük. Az ünnepi étkezések, vendégségek több fogásos menüjében az előkészületeket megtehetjük reggel, és a tálalás előtt, félórával összefőzzük (sütjük).

8 adaghoz

6 evőkanál olíva olaj
3-4 közepes lila hagyma félkarikára vágva
3 gerezd fokhagyma szétnyomva
1 evőkanál édes pirospaprika
1,5 teáskanál só
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt édeskömény
1 teáskanál bors frissen megtörve
½ teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt gyömbér
3-4 paradicsom meghámozva, és kis kockákra vágva
200 ml víz
3 evőkanál friss citromlé
8 db csirke felső comb
8 db csirke alsó comb vagy 4 db csirkemell
1 nagyobb padlizsán meghámozva, és 2,5 cm-es kockákra vágva
1 nagy padlizsán 2,5 cm-es kockákra vágva
1 evőkanál friss majoránna összevágva
100 g hántolt mandula enyhén megpirítva
1 csokor koriander zöldje

Felmelegítünk az edényünkben 2 evőkanál olíva olajat, és ebben megpároljuk a hagymát, fokhagymát, amíg megpuhul, aztán beleszórjuk egyszerre az összes fűszert, elkeverjük, hozzáadjuk a paradicsomot, citromlevet, és a vizet. Amikor ez az illatos lé felforr, beletesszük a besózva pihentetett csirkedarabokat, lehetőleg akkora legyen az edényünk, hogy egy sorban elférjen az összes csirke. Rátesszük a fedelet, és 15 percig pároljuk, akkor megforgatjuk a csirkedarabokat, hozzáadjuk a zöldbabot, és tovább pároljuk lefedve még 20 percig.
Amíg a csirke a fedő alatt magába szívja a fűszerek aromáit melegítsük elő a sütőt 200 ºC, kenjünk be egy sütőlapot olíva olajjal, süssük meg a 4 evőkanál olíva olajjal megöntözött padlizsánkockákat. Az aranybarnára sütött padlizsánt, és a majoránnát hozzáadjuk, és most már fedő nélkül még 10 percig összefőzzük. Az egész főzési folyamat kis tűzön történjen.
A fináléban sózzuk borsozzuk.
Tálaláskor kuszkuszból vagy rizsből készítünk egy alapot, és erre szedjük ki a tazsinban elkészült ételt. Végül koriander zöldjével megszórjuk.


Ugyanezekkel a fűszerekkel vegetáriánus változatban is elkészíthetjük, a padlizsán mellé főtt csicseri borsót, vagy zöldbabot adva.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr293078557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása