Moldáviai túrótorta
2011. augusztus 20. írta: meiszner.kati

Moldáviai túrótorta

Azon ritka torták közé tartozik, melyeket akárhányszor ismételhetünk meg, mindig örömmel fogadják. Köszönhető ez a légiesen könnyű túrókrém a linzerlap és a piskótalap közti savanykás sárgabaracklekvár, és a gyümölcs közti légies harmóniának. A moldáviai túrótortát nagyon régóta készítem a családi ünnepek alkalmával, és már a menü bejelentésekor nagy elégedettséget és várakozást vált ki.

Ugyan az eredeti receptben az ajánlás szerint kész tortalapokat is használhatunk, úgy gondolom érdemes megsütni egy piskóta és linzer lapot hozzá, melyet akár két nappal előbb is megtehetünk. A torta összeállítását mindenképpen a felhasználás előtti napra (estére) javaslom tenni. Így harmonizálódnak az ízek, átitatódnak az alsó tortalapok a felső viszont olyan marad, mintha éppen akkor koronáztuk volna meg vele a tortát. A díszítést pedig közvetlenül a tálalás előtt célszerű készíteni, amely lehet a benne lévő gyümölcs, vagy kandírozott virágszirmok, porcukorral meghintve
Nálam leginkább bevált a litchi (licsi) és az ananász, lehet friss gyümölcsöt megfőzni, vagy konzervet használni hozzá. Ezeken túl gyümölcs terén a szezon, a fantáziánk, illetve az otthoni készleteink szabnak csak határt a gyümölcsválasztásnak.
8 standard szelet, amely egy ünnepi menü után még másfél két órával tálalva is 10-12 főnek elegendő.


Linzertésztalap
110g vaj
65g porcukor
2 tojás ha tojás nélkül készítjük több vajat és egy kanál tejfölt teszünk bele
220g liszt


4 tojásból készült piskóta
4 tojás
4 evőkanál liszt
4 evőkanál porcukor
½ kezeletlen bio citrom héja


Túrókrém
400g krémes állagú túró
4 tojássárgája tojás nélkül készítve ¼ teáskanál kurkumát adunk hozzá
100g porcukor
vanília
1 kezeletlen bio citrom héja
10g zselatin vagy 3 teáskanál agar-agar
50ml tej
300ml tejszín
60g sárgabaracklekvár
200g gyümölcsbefőtt


A vajat robotgépben kikeverjük, tovább keverve hozzáadjuk a porcukrot egyenként a tojásokat, és a lisztet. Ha kézzel készítjük nagyon gyorsan gyúrjunk mindent össze, mert a linzertészta a hideg bánásmódot szereti. A tortaforma aljának hátán a legpraktikusabb kisütni, így a méret stimmelni fog. Ha sütőlapon sütjük, még, melegen vágjuk méretre, mert kihűlés után törékennyé válik.
Elkészítjük a piskótát, amihez szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját kikeverjük a porcukorral, a fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval. A tojáshabba felváltva belekeverjük kanalamként a kikevert tojássárgáját, és az átszitált lisztet. 1-2 kanál vizet vagy 40g olvasztott vajat is keverhetünk hozzá.


Ha tojás nélkül vegetáriánus piskótát szeretnénk készíteni  ahhoz a hozzávalók:
200g liszt
4 teáskanál bio sütőpor
100g porcukor
200ml tej
75ml hidegen sajtolt olaj
1 bio citrom héja és leve
Átszitáljuk a lisztet, és a sütőport kétszer, háromszor ez megtölti levegővel (pránával) a lisztet, és ettől lesz könnyű a piskóta. Beletesszük a cukrot, a tejben elkevert olajat, és a citromot, és két-három percig keverjük. Az előkészített tortaformába tesszük, és 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve 10 percig a formában hagyjuk, majd kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.


A piskótalapot vastagságától függően két vagy három vékony lapra vágjuk (a harmadikat más édességhez tudjuk felhasználni).
Egy kapcsos tortaforma aljára helyezzük a linzerlapot, rákenjük a megmelegített baracklekvár felét, rátesszük az egyik piskótalapot és megkenjük a lekvár másik felével.
A befőttet lecsepegtetjük, ha kell kisebb darabokra vágjuk, és a piskótalapon egyenletesen eloszlatjuk.


Elkészítjük a túrókrémet
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, ha nem elég krémes a túró áttörjük, hozzáadjuk a citromhéjat a tejben feloldott és langyosra hűlt zselatint vagy agar-agart, és óvatosan belekeverjük a habbá vert tejszínt. Beleöntjük a formába, és befedjük a piskótalappal. Lefedve hűtőbe tesszük. Tálaláskor egy tortatálra csúsztatjuk, levesszük a tortakarikát, a tetejét díszítjük és megszórjuk porcukorral.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr483165852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisa 2011.08.20. 23:49:40

Én felső lap nélkül, sima piskóta-alapon szoktam csinálni, barackkal, de gyakran csokidarabokkal és csokimázzal a tetején. Szerintem egyébként így a legjobb. Sőt, szoktam magában csak a krémet, pudingformában, kiborítva.
Tényleg mindig sikere van.
süti beállítások módosítása