Krémleves és ami feldobja
2011. szeptember 14. írta: meiszner.kati

Krémleves és ami feldobja

A krémleves már önmagában egy elegáns, meglehetősen  lágy vagy laytos fogás a menüsorban.

Különösen akkor célszerű készíteni amikor az előétel és a főfogás között semlegesíteni szeretnénk az ízlelőbimbókat ért hatásokat. Ugyanakkor lehet egy könnyű ebéd főszereplője is.

Könnyen gyorsan elkészíthető, olcsó különöse ha a felhasznált zöldség egyébként a fonnyadás útjára lépne. Azért ez a leves is akkor lesz hasznos ha

  • friss zöldségekből készítjük
  • nem főzzük szét, hiszen majd a mixer befejezi afolyamatot
  • fűszerekkel gazdagítjuk, és tesszük emészthetővé

A legelterjedtebb a pirított kenyér-zsemlekocka mellyel feldobjuk a krémleveseket. Akár ebbe is vihetünk némi értelmet, vagyis teljes kiőrlésű kenyérből készítjük. Ennek látható pozitívuma, hogy nem morzsálódik, és amikor a levesbe tesszük nem fog szétázni valamilyen érthetetlen szivacs-pamaccsá. Vagyis finom lesz, amit fokozhatunk ha vajban fogjuk megpirítani, vigyázva hogy meg ne égjen.

Másik variáció a felhasznált zöldségből kihagyunk valamennyit, ezt egyenletes formára vágjuk, pl julienre, vagy kis háromszögekre, és a kész krémlevesben csak addig főzzük, hogy még roppanós maradjon.

Harmadik variáció a zöldfűszerek, és leveles zöldségek, apróra, vagy csíkokra vágva. Leggyakrabban a rukkolát, petrezselyemzöldjét, kapor zöldjét, édeskömény zöldjét használhatjuk. Ne feledjük mindezek azért rendelkeznek olyan intenzív ízzzel, mert igen koncentráltan tartalmazzák a vitaminok, és nyomelemek gazdag tárházát.

Negyedik variáció a pirított diófélék. Különösen a pinea fenyőmag, és a mandula lapocskák, illetve a pirított szezámmag. Ezekkel nem kell teletömni a levest, mennyiségük egy csésze leveshez egy teáskanálnyil.

 

Legnépszerűbbek a spárgakrém, brokkolikrém, cukkinikrém, zellerkrém, hagymakrém.

Az elkészítés módja szinte azonos.

500 g zöldség

1evőkanál vaj

1 hagyma

1/2 l zöldségalaplé, vagy húsevőknek húsleves

só, bors, szerecsendió

zöld fűszerek az alapzöldségtől, és a szezontól függően.

A hagymát megfonnyasztjuk a felolvasztott vajban, beletesszük az összevágott zöldséget, felöntjük az alaplével, vagy ennek híján vízzel, forrás után rövid ideig főzzük (5-10 perc), és pürésítjük. Lehet botmixerrel, de a turmix sokkal selymesebb állagot fog produkálni. Természetesen ha nem szeretnénk káoszt létrehozni a levesben amit ezek a gépek okoznak akkor átpaszírozzuk egy szűrőn. Ehhez használom legújabb szerzeményem egy profi szitát, kedvenc boltomból a Párizsi utcai de Buyer-tól amivel aztán paszírozhatok anélkül hogy a második alkalomra szétmenne tőle.

Aztán fűszerezzük sózzuk a levest, és most jön a legkényesebb pontja a krémleveskészítésnek, a tejszín. Nem tejföl, és nem joghurt, mert ezek különösen ha melegítjük kis fehér maszatokban fognak úszkálni a levesben.

Ha nehéz ételek következnek utána, és különösen ha hal vagy húsevés követi semmilyen tejterméket ne használjunk.

Adhatunk sűrítésképpen és hogy még selymesebb állagot érjünk el egy evőkanál hideg vajat hozzá, addig keverve a levest amíg el nem olvad benne. De semmiképpen se melegítsük már ilyenkor!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr363225516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása