A teljes búza értékei és kilenc recept búzából
2013. szeptember 13. írta: meiszner.kati

A teljes búza értékei és kilenc recept búzából


A búza az emberiség egyik legősibb termesztett növénye, Egyiptom legrégebb emlékei szerint . már i.e. 2700 esztendővel ismerték.
Sütőipari szempontból a legértékesebb gabonánk, hiszen csak a búza fehérjéiből képződik vízzel sikér. A sikér egy rendkívül rugalmas fehérje, ettől lesz laza szerkezetű a búzakenyér, nélküle lapos és nehéz maradna, mint a többi gabonaféléből készült kenyerek.
A búzából liszten kívül még búzadara, búzagríz és korpa is készül, sőt a sör- és szeszfőzéshez is felhasználják. Lisztjéből készül a búzakeményítő. Tésztákhoz és dara készítéséhez a durumbúza a legjobb.

tönkölybúzakis.jpg

A növény életében a csíra az apró növény kezdemény a mag alsó felében a legfontosabb. A csíra érdekében gyűlik a liszttest tápanyaga, védelmére alakul a szem hétrétegű héja. A gabonaszemben, már benne rejlik az új élet.
A búza az étkek királynője. Az egyetlen gabona, amelyet nem szabad nyersen fogyasztani. A nap hatalmas energiája lakozik a frissen aratott búzában, sokkal több, mint amit képes az ember feldolgozni. Ezért nem ajánlott olyan búzát használni, amely nem száradt legalább négy hónapot, és nem volt beáztatva legalább egy éjszakára. Utána két-három napot szárítjuk, napon, vagy a kályha tetején. A raktározott és a főzés előtt beáztatott búza megőrzi gyümölcsöző tulajdonságait, de a napenergia nem a gyomorban, hanem a levegőben vezetődik le.

Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, proteint, szénhidrátot, és sok más tápanyagot tartalmaz.
A búzában levő sikér növeli a fizikai teljesítőképességet, és a szexuális erőt - ezért kell az önmegtartóztató életmódot választó férfiaknak és nőknek kevesebb búzát, tartalmazó ételt fogyasztani.
A frissen őrölt liszt mindig jobb a csomagoltnál, és a házilag sütött kenyér mindig jobb a boltinál.
Függetlenül attól, hogy milyen formában fogja fogyasztani az ember, elkészítéséhez megfelelő hőkezelés szükséges. A kenyeret mindig jól át kell sütni, vagy még jobb, ha minden étkezéshez frissen vékony lepényeket sütünk. A búzapelyhet szintén át kell sütni közepes tűzön, mielőtt megfőznénk, hogy könnyebben emészthető legyen. Az így elkészített búzapehely csodálatos reggeli.
Az ájurvéda szerint, a búza semleges tulajdonságú, megnyugtatja az embert, aktivizálja a szívműködést, és energiát ad, jó az ideges típusú embereknek. Megszünteti a felesleges Szelet, és Epét, nem növelve emellett a Nyálkát.
A búza édes, lehűtő energiával, nehéz emésztés utáni hatással rendelkezik.
A búza élettani hatásai:
• B1-, B2-, B5-, B6-, C, E-vitamint; béta-karotint,
• Káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, szerves sókat tartalmaz.
• a búzacsíra, búzakorpa rendszeres fogyasztása csökkenti a fáradtságérzetet, a gyomor- és bélbántalmakat, a magas vérnyomást.
• a durva őrlésű durumliszt jó mangán és foszforforrás.
• a búzacsíra nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, kálciumot, magnéziumot, vasat, kobaltot és     antioxidánsokat.
• kiváló méregtelenítő,
• segíti az emésztést,
• tisztítja a májat,
• gyógyítja a gyulladásokat,
• jó hatással van a hormonok működésére.
• erősíti az idegrendszert,
• szabályozza a vérnyomást és
• gátolja a rákos sejtek életben maradását.
• Idegrendszeri problémák, impotencia, fáradtság, reuma, izületi bántalmak esetén is segít.

Kevésbé ismert búzából készült termékek

Bulgur durvára őrölt búzaliszten párát eresztenek át, és megszárítják.

Itt említem meg a tönkölybúzát a bronzkor európai eredetű gabonája, a kárpát medencében számos római korai sírból került elő az ásatások során. A receptekben szereplő búzalisztet bármely esetben helyettesíthetjük tönkölybúzával, süteményeknél maximum fele-fele arányban, ételünk rendkívül jó ízt kap ez által, táplálóbb és egészségesebb lesz. Nagy sikértartalmának köszönhetően különösen jó a sütőképessége.
Az aszalt tönköly faszénparázson szárított tönkölybúza.
A tönkölybúza „Egyedülálló alternatívát jelent az egészséges táplálkozásban”

Búzakása zöldségekkel

Személyenként egy marék száraz serpenyőben megpirított majd beáztatott búza, hagyma apróra vágva, sárgarépa zeller fehérgyökér zsülienre vágva, káposzta kis kockákra szelve, mogyoró vagy dió mazsola, gyömbér szerecsendió, chili, fahéj,
A búzát puhára főzzük. Megmelegítjük az olajat, a fűszereket beleszórjuk, a zöldségeket a fenti sorrendben az olajon csak addig pirítjuk, amíg színük élénkebbé válik, hozzákeverjük a búzát, átforgatjuk, tálaláskor zöldfűszerekkel megszórjuk.

Édes búzakása

A búzát puhára főzzük, amikor kihűlt mézet mákot, darabokra vágott diót adunk hozzá. Fűszerezzük, fahéjjal, és kardamommal. Kis tálkákban tálaljuk.


A búzacsíra és elkészítési módjai

A csíráztatás ez az egyszerű módszer 1-2 nap alatt megnöveli a búzában lévő E vitamint százszorosára, a B vitaminokat - hatszorosára. Ugyanígy növekszik a szervezetünk számára olyannyira szükséges nyomelemek vas, kalcium, foszfor, magnézium koncentrációja. A keményítő malátacukorrá alakul és ez egy teljes lépcsőfokkal könnyíti meg az emésztési folyamatot (mivel az emésztéskor először a keményítőt cukorrá kell alakítanunk). Ezért tartjuk legjobbnak az emésztőrendszer számára a csíráztatott gabonákat.
Hogyan csíráztassuk a magot? Mindenekelőtt átválogatjuk, megmossuk és beleszórjuk 3-4 rétegben egy lapos üveg, vagy porcelán tálba, megnedvesítjük (de nem öntjük le vízzel) és betakarjuk egy nedves ruhával. Még egyszerűbb egy gézzel
lezárt,ferdén tálba fordított üvegben. A hajtások nem lehetnek nagyobbak 1-2 mm-nél, mivel a további fejlődésnél növekszenek a mag emésztést gátló tulajdonságai.
A búzacsírát sokféleképpen fogyaszthatjuk. Különösen a gyerekek rághatják a megpuhult, megdagadt nedves szemeket, mint a mogyorót. Akkor rágtuk meg jól, ha enyhén édeskés ízét érzünk.

Búzacsíra krém galuska

Mixerben, vagy kávédarálóban egyöntetű pasztává daráljuk, közben kevés vízzel hígítjuk. Az így elkészített pasztát vékony sugárban, forrásban levő vízbe csorgatjuk folytonos keverés mellett. Ennek az ételnek a jellegét az határozza meg, hogy mivel egészítjük ki, ez lehet párolt hagyma, savanyú káposzta, paradicsomszósz, fokhagymásolaj, fűszeres olaj, szezám szósz, stb. Ezen kívül keverhetünk a pasztához fűszereket, vagy friss zöldfűszereket.

Diós búzacsíra

Egy pohár (lO dkg) búzacsíra, 8-10 szem dió, fél pohár friss reszelt sárgarépa, friss petrezselyemzöldje, vagy kapor.
A búzacsírát ledaráljuk, vagy pépesítjük, hozzáadjuk a sárgarépát, megszórjuk vágott dióval, és az összevágott zöldekkel.
Ha gyermekünket minden nap ezt az ételt kapja reggelire, sohasem fogja tudni milyen a megfázás. A felnőtteknek pedig erőt és hosszú életet ad.

Zöldséges búzacsíra

Egy pohár (lO dkg) búzacsíra, lO dkg zöldségféle, sárgarépa, zeller, fehérrépa, cékla, gyermekláncfű gyökér és levél, csalán levél (télen szárított), kevés méz a konzerváláshoz.
A búzacsírát ledaráljuk, a zöldségeket lereszeljük, a leveleket összevágjuk, és jól összekeverjük a mézzel.

Aszalt gyümölcsös búzacsíra

Egy pohár (lO dkg) búzacsíra, 3-4 db aszalt sárgabarack és szilva, egy teáskanál méz, egy mokkáskanál reszelt bio citromhéj.
A fenti módon elkészítjük a búzacsírát. Az aszalt gyümölcsöket jól megmossuk folyóvízben, leöntjük forró vízzel, 5-7 percig hagyjuk ázni őket, majd leszűrjük (ezt a levet kihűlve megihatjuk) és szintén ledaráljuk, vagy apróra vágjuk. Végezetül minden hozzávalót összekeverünk.

Búzacsíra pogácsa

Egy pohár (lO dkg) búzacsíra, egy evőkanál ghí.
A fenti módon elkészítjük a búzacsírát, és 5-6 lapos pogácsát formálunk belőle. A ghít felforrósítjuk egy serpenyőben és a pogácsákat mindkét oldalukon hirtelen, megsütjük.
Melegen köretként, vagy salátával fogyasztjuk.

Búzacsíra lepény

A fenti módon elkészítjük a búzacsírát (kétszer is átdarálhatjuk), köménymagot és sót teszünk bel, és egy 2cm vastagságú kerek lepényt formálunk belőle, megszórjuk néhány szem köménymaggal, és a sütőben megsütjük. Amikor kivettük még forrón megkenjük ghível, egymásra rakjuk őket, és letakarva melegen tartjuk a fogyasztásig.

Ajánló:
A Meiszner Kati FŐZŐISKOLA Gabonákról szóló foglalkozásain résztvevők megismerhetik a kereskedelemben fellelhető búzából készült termékeket, azok elkészítési módjait elsajátíthatják, hogyan változtathatjuk könnyen emészthetővé a belőlük készült ételeket. Új ízekkel és értékekkel gazdagítva étrendünket.

Megmutatom a kemény gabonák főzési titkát, melyet egy szerzetesrend konyháján tanítottak meg Nekem.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr905510196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása