A birsalma hasznos és veszélyes tulajdonságai, és hogyan készül lekvár a sült birsalmából
2013. november 09. írta: meiszner.kati

A birsalma hasznos és veszélyes tulajdonságai, és hogyan készül lekvár a sült birsalmából

Az almasavnak és a csersavnak köszönhetően savanyú összehúzó hatása van, nyersen csak a mediterrán vidékeken, termett gyümölcsök fogyaszthatóak. Ezért inkább feldolgozott formában hasznosítjuk. A szobában érlelve viszont élvezhetjük a héjban koncentrált csodálatos illatát, szép sárga színével pedig díszíti az asztalt, vagy a tálalót. 

birskis03.jpg

Az érett gyümölcsök 12-13% cukrot tartalmaznak, nagymértékben fruktózt, és glukózt, és kis mértékben szacharózt. Nagyon jó zselésítő tulajdonságát a 3%-os pektintartalmának köszönheti. A pektin főleg a magok körül, és a magházban található, ezért a zselé, és lekvárkészítésnél különösen a birssajt esetében ezért érdemes a teljes gyümölcsöt felhasználni. A vitaminok közül kiemelkedően sok C vitamint tartalmaz, és P vitaminban, csak a fekete berkenye gazdagabb. Konkrétan frissen tartalmazza a legtöbb vasat.


Összehúzó tulajdonságának köszönhetően régóta alkalmazzák a gyomor és bélrendszer vérzéssel, és hasmenéssel járó betegségei esetén.


A megfőzött birs és leve, illetve a megsütött termés legjobb étel a májbetegségeknél, és a hányinger ellenszere is. 1/2-1 pohárral étkezés előtt fogyasztva.


A birs leve nyersen használható levesek, ételek, italok savanyítására, és illatával különleges hatást érhetünk el.


A birsnek nem csak a termését használjuk a gyógyításban hanem a levelét a fa kérgét, és a magját. A birs magja gazdag nyálka tartalmú, ezért lágyít, puhít, gyulladás gátló és antiszeptikus. Ezért ajánlom a magok leszűrt főzetét köhögéskor, hörgőgyulladás esetében, a gyomor és a bél betegségeinél, és hasmenéskor. 1 evőkanállal naponta 3-4 szer az emésztőrendszeri nyálkahártya gyulladásoknál, és a légző rendszer betegségeinél (bronchitis, laryngitis). Az ital készítésekor a birs magot nem szabad összetörni , mert akkor felszabadulnak a benne lévő méreganyagok, a keserű mandula ízére emlékeztető ciántartalmú amigdalin.

Minden gyógyhatása mellett a birs fogyasztásának  vannak ellenjavallatai. Ismert összehúzó tulajdonsága miatt a vékony és vastagbélgyulladás és gyomorfekély esetén a gyümölcs fogyasztása görcsöket, súlyos esetben bélelzáródást okozhat, enyhébb esetben izgathatja a nyálkahártát.

A birs fogyasztásától célszerű tartózkodni  mellhártyagyulladás és székrekedés esetén.

birskis05.jpg

A gyümölcs felülete molyhos lehet (fajtafüggő), ennek fogyasztása ártalmas a hangszalagok számára, és köhögést provokálhat, ezért éneklés, beszédek, tanítás, és minden más a torkot fokozottan igénybe vevő tevékenység esetén kerülendő.

birskis01.jpg

A kertben a legszebb fák közé tartozik a birs, későn nyílnak nagy hófehér virágai, és szintén késő ősszel ének be sárga termései.
Mint az almát betakarítás előtt néhány napig a füvön fekve érlelem ez egy nagyon szép régi bevált praktika.

birskis04.jpg

A birssel vannak különleges receptjeim, melyeket régóta készítek, lehet velük meglepetést szerezni még a legnagyobb ínyenceknek is. Egy ilyen az alábbi lekvár is, de lehet a kandírozott gyümölcs alapja is.

Sült birs lekvár

A birsalmát héjastól szeletekre vágjuk, és egy rétegben elhelyezzük egy sütőlapon. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, vigyázzunk a teteje meg ne égjen. Sütés közben célszerű átforgatni egyszer kétszer. A sütés közben a birs nem csak megpuhul, hanem részben elveszti a nedvességtartalmát, ezzel teljesen újfajta textúrát kapunk.
Amíg sül elkészítjük a cukor szirupot. Ehhez a vizet felforraljuk - a meleg vízben mindig több cukor tud feloldódni , mint a hidegben, ez meg egy régi cukrász praktika - és feloldjuk benne a cukrot, majd újból felforraljuk.
A megsült birs szeleteket a forró szirupba tesszük, óvatosan elkeverjük, vigyázzunk hogy össze ne törjük, persze csak ha fontosnak tartjuk hogy nagyobb darabokban maradjon a birs. Másnapig állni hagyjuk, felmelegítjük, éppen forráspontig, de ne főzzük. Ezt a módszert úgy nevezik "húzatás" a lényege, hogy így a gyümölcs több cukrot vesz magába. Ezt a húzatást még egyszer megismételjük, ezután forrón üvegekbe rakjuk, a tetőt rácsavarva 5-10 percet fejre állítva állni hagyjuk, ezzel már elégé csírátlanítottuk, de még száraz dunsztba is be szoktam tenni másnapig.

A hozzávalók: 1 kg sült birshez  1/2-1 kg nádcukor, vagy más bio cukor. A víz mennyisége legyen a minimális  1-2 dl.

Másik érdekes receptem a birsalmás hal csicseriborsóval.

csicseribirshalkis02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr665621454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2013.11.15. 21:44:34

Hasmenés vagy székrekedés ellen jó?
„ a birsalma csak akkor szorít, mikor az ember éhgyomorra eszi; evés után ha valaki sülve eszi, hasát indítja; szorulás ellen ajánlatos.”

javasasszony.hupont.hu/2/javasasszony-haziszerei-1

Antioxidáns ill. rákmegelőző hatásáról is ismert.

www.nutrition-and-you.com/quince-fruit.html

Don Quixote de la Ferko 2013.11.20. 22:08:41

Teljesen jó, hogy cirka 1 hónappal a kifutása után leírjátok, hogy mire lett volna jó. Ügyes.
süti beállítások módosítása