A zabkeksz mindig kihúz a nehéz helyzetekben, ha hirtelen néhány falattal meg szeretnénk kínálni a váratlanul jött vendéget, ha nincsen semmilyen kenyérféle otthon, és a nasik közül is a jobbik választás lehet.
Nagyon finom sajtokkal, különösen a lágy érett, vagy a friss kenhető fajtákkal.
Eltartható, a szabad levegőn, vagy dobozban egyaránt.
Hozzávalók
150 g durvára őrölt zabliszt
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g vaj felolvasztva
1 teáskanál szódabikarbóna, vagy bio sütőpor
1 teáskanál barna nádcukor, vagy gabonaszirup
1 teáskanál só
kis hideg víz (3-4 evőkanál)
150 g zabpehely (opcionális)
20-20 g szezámmag, lenmag, kalinji, napraforgómag, köménymag - ízlés szerint
A liszteket, szódát átszitáljuk beleöntjük a felolvasztott vajat, elmorzsoljuk, és annyi hideg vizet adunk hozzá hogy összeálljon, de ne legyen ragadós. Ha zabpelyhet is teszünk bele rusztikusabb végeredményt kapunk. A végén belegyúrjuk a magokat is, és fóliába betekerve a hűtőbe tesszük fél órát pihenni.
Két részre osztjuk és 3-4 mm vastagságúra kisodorjuk, a felületet alatta és a tetejét durvára őrölt zabpehellyel szórjuk meg, és kisebb nagyobb kör formákat szaggatunk belőle. A formákat változtathatjuk az alkalomtól függően, fenyőfa, nyuszi (ez utóbbit lehetőleg Húsvétra, nem úgy mint neves áruházakban megjelennek Karácsony előtt a Mikulásnak beöltözött nyuszik).
Kivajazott sütőlemezre téve 160 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Vigyázzunk meg ne égjen mert akkor már számunkra élvezhetetlen, és csak madáreledelként hasznosíthatjuk.
A zab hasznos tulajdonságairól itt olvashattok!
Zablepény receptje itt!