Zabkeksz
2013. december 17. írta: meiszner.kati

Zabkeksz

zabkekszkis01.jpg

A zabkeksz mindig kihúz a nehéz helyzetekben, ha hirtelen  néhány falattal meg szeretnénk kínálni a váratlanul jött vendéget, ha nincsen semmilyen kenyérféle otthon, és a nasik közül is a jobbik választás lehet.

Nagyon finom sajtokkal, különösen a lágy érett, vagy a friss kenhető fajtákkal.

Eltartható, a szabad levegőn, vagy dobozban egyaránt. 

Hozzávalók

150 g durvára őrölt zabliszt

150 g teljes kiőrlésű búzaliszt

150 g vaj felolvasztva

1 teáskanál szódabikarbóna, vagy bio sütőpor

1 teáskanál barna nádcukor, vagy gabonaszirup

1 teáskanál só

kis hideg víz (3-4 evőkanál)

150 g zabpehely (opcionális)

20-20 g szezámmag, lenmag, kalinji, napraforgómag, köménymag - ízlés szerint

A liszteket, szódát  átszitáljuk beleöntjük a felolvasztott vajat, elmorzsoljuk, és annyi hideg vizet adunk hozzá hogy összeálljon, de ne legyen ragadós. Ha zabpelyhet is teszünk bele rusztikusabb végeredményt kapunk. A végén belegyúrjuk a magokat is, és fóliába betekerve a hűtőbe tesszük fél órát pihenni.

Két részre osztjuk és 3-4 mm vastagságúra kisodorjuk, a felületet alatta és a tetejét durvára őrölt zabpehellyel szórjuk meg, és kisebb nagyobb kör formákat szaggatunk belőle. A formákat változtathatjuk az alkalomtól függően, fenyőfa, nyuszi (ez utóbbit lehetőleg Húsvétra, nem úgy mint neves áruházakban megjelennek Karácsony előtt a Mikulásnak beöltözött nyuszik).

Kivajazott sütőlemezre téve 160 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Vigyázzunk meg ne égjen mert akkor már számunkra élvezhetetlen, és csak madáreledelként hasznosíthatjuk.

A zab hasznos tulajdonságairól itt olvashattok!

Zablepény receptje itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr405696432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása