A hal könnyen emészthető fehérjéket, és a számunkra olyannyira hasznos omega 3 zsírsavakat tartalmaz. Hatását tekintve az elkészítési módjának a megválasztása viszont döntő jelentőségű.
Amerikai kutatók már régóta foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy nagyobb valószínűséggel halnak meg infarktusban a déli régiókban élők. A statisztikák azt mutatják , hogy az infarktus a déli államokban 100 000 emberből 125 eset, míg az országos átlag 100 000 emberből 98 eset.
Az a University of Alabama szakértői tanulmányozták a déli államokban a lakosok étkezési szokásait. A négy évig tartó kísérletben 21 675 ember vett részt a 45 év feletti korosztályból.
A kutatók megállapították , hogy kísérlet résztvevőinek legfőbb tápláléka a sült tengeri hal . Ugyanakkor közismert, hogy ezek a tengeri halak omega - 3 zsírsavat tartalmaznak, amely hasznos a szív-és érrendszerre . Mint kiderült , a hal elkészítésének módja (sütés) vezet a jótékony omega- 3 zsírsavak elvesztéséhez.
A kíméletes elkészítési módok, nem csak az egészségünket védik meg, hanem sokkal jobban megőrzik az így elkészített alapanyagok ízét, és beltartalmi értékeit.
A gőzölés, párolás tartozik ide elsősorban, illetve a főzés, mint a levesek és a curryk.
Elgondolkodtató viszont, az a tény, hogy a Földközi tenger országainak szintén egyik népszerű étele az olajban sült hal, és mindezek ellenére az első helyeken találhatók az egészségi statisztikákban. Ennek okát pedig a minőségben látom. A jó minőségű hidegen préselt olíva olaj, a zöldségfélék sokfélesége, az ételekhez használt sok "kezeletlen"citrom, melynek a héját is elfogyasztják.
Szívesen látok véleményeket erről a Facebook oldalon.