A családi asztal a közép
2014. január 29. írta: meiszner.kati

A családi asztal a közép

Az igazság nem tárja fel magát csak annak aki elég kitartóan keresi!

Nincs megvetendőbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg.
Aki saját erőből önmagának urává válik, az olyan, mint a sarkcsillag: mozdulatlan, és a világmindenség körülötte kering.

A közép mozdulatlansága
Mivel a legbelsőt felfedtem és minden a forrásnál dől el, a legnagyobb figyelmet a megfontoltságra és a középre kell szentelni: a titoknál semmi sem nyilvánvalóbb, a legelrejtettebb a legvilágosabb; ezért a nemes ember csak önmagára figyel."
Az emberiség megváltása abban áll, hogy "a tudás befolyásolja a valóságot". Vagyis ami igaz belül, formát ölt kívül.
Az igazságot és a valóságot lehetetlen egy kijelentésben megfogalmazni. Konfuciusznak nem volt véleménye, sem előítélete, de nem is volt önfejű, szerinte a nemes ember nem akar elérni semmit és nem is ellenez dolgokat. Fenntartja az igazságot, megtartja nyíltságát. Amikor nem ért valamit, hallgat. Határozott, de nem makacs, magabiztos, de nem öntelt.

Örök értékek
Konfuciusz i.e. 551-ben született Kínában, Lu államában, különbséget tesz jó és rossz között; tényeket sorol fel arra, amit követni kellene és példákat hoz fel elkerülendő eseményekre.
A tanulás és a tanítás alapvető probléma. A tanulás célja a hasznosságán van. "Ha egy ember kívülről tudja az Ódák könyvének mind a háromszáz fejezetét és ráadásul államvezetéssel is foglalkozik, de képtelen elvégezni kötelességét, vagy ha külföldre küldik követként és képtelen magától döntéseket hozni, mire való a tudása?"
A viselkedés és a zene is alapvető, hisz arra szolgálnak, hogy formálják az ember természetét.
Hatvannyolc évesen hazatért szülő országába. Egy versben leírta, hogy bevándorolt kilenc tartományt, még-sincs lehetősége arra, hogy céljait megvalósítsa: az emberek vakok, az évek pedig gyorsan telnek. Utolsó éveit csendben töltötte Lu államában. Nem vállalt többé magára államvezetést.

Minden esetben az a  tapasztalat, hogy azok a szülők, akiknek állandóan gondot okoznak gyermekeik, nem foglalkoznak magukkal. Ha a szülők magatartásuk sarkalatos átalakításával gyógyítják magukat, és ezt a cselekedeteik is alátámasztják, akkor a gyerekek ugyancsak hozzálátnak saját negatív viselkedésük felszámolásához. A családban lévő mély kötelékek miatt nem feltétlenül szükséges szóba hozni az effajta gyógyulást. Egyszerűen érezni lehet, még ezer mérföldnyi távolságból is.

Mikor érzi egy gyermek legerősebben a szülő átalakulásának, a hatását? Amikor a változás valóban jelentős — ha legalább az ellenállás legkeményebb külső rétege és vele a szellemi beidegződés olvadni kezd. A folyamatot az idejétmúlt gondolkodásmódot tápláló fizikai méreganyagok kiürítése kíséri. Néha hónapokra, évekre van szükség, mivel általában csak beszélünk róla, ,mielőtt elérnénk a mélyre ható átalakuláshoz szükséges elkötelezettség szintjére. Sok ember például új étrend szerint étkezik, elhagyja a dohányzást, alkoholt, vagy a kábítószereket, valahogy mégis ragaszkodik rossz hozzáállásához. A valódi megújulást a lelkünkben és a testünkben is érezzük.
Hasonló sikereket értünk el amikor a gyerekeknek javasoltunk változást a szüleik érdekében
minden közeli és "elkötelezett" kapcsolat , mint a férj-feleség, sőt a közeli barátság is az ugyanígy működik.
Családi kapcsolatainktól kapjuk azokat az élményeket, és leckéket amelyekkel foglalkoznunk kell. Sok mai család inkább a válást választja, ahelyett hogy kitartana, és megoldaná az adódó problémákat. Akik a hatalmas társadalmi változások idején harmonikus családot teremtenek, azoknak határtalan türelemre van szükségük, és el kell sajátítaniuk, az együttérző megértés mesterségét.
A gyermek legfontosabb tápláléka az, ha ilyen szülők mellett élhet.

Mindennapi életünk az emberekkel és önmagunkkal való viszonyból áll. Ideális esetben ezeket a viszonyokat, az egyértelműség, az együttérzés és a szeretet kell hogy jellemezze.
Ilyen érzelmek mint például harag , félelem, izgalom, a mindennapos viszonyainkra történő reagálásunk idézi elő. Vagyis az adott pillanat iránti figyelmetlenségünk idézi ezeket elő. Mindenkinek összpontosítania kell saját figyelmét, a saját gondolataira, érzéseire, és érzelmeire. Ha ezt nem tesszük meg ezek az érzelmek "emésztetlenek" maradnak, nem sajátítjuk el és képesek ugyanúgy mérgezni a szervezetet mint a rossz minőségű étel, vagy az össze nem illő ételek együttes fogyasztása. Minden érzelem - egy biokémiai folyamattal válaszol a külső hatásokra, és következésképpen felizgatja az alkatok egyensúlyát.


Amikor megszületik az ember rögtön felmerül a helyes táplálkozás kérdése.

Nagyon gyakori manapság a gabona és tejtermék érzékenység, és az allergia egyéb formái már kisgyermek korban is, amikor pedig az emésztőrendszernek még tökéletesen kellene működni.
Általában az elfogyasztott táplálék 70-80 %-át dolgozza fel egy egészséges szervezet.
Sok embernél ez manapság az 50% alá esik.
Már kiskorban felborul a természetes életritmus.
A téma folytatása az alábbi program után várható:
Az allergia kérdésével fog foglalkozni a Keszthelyi Fejér György városi könyvtárban tartandó kerekasztal beszélgetés, melynek pontos időpontjáról, és a meghívott vendégekről a Facebook oldalon lesznek információk.
Figyeld a Facebook oldalt!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr155787451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása