A tenyerünkbe halmozunk némi ecetes cukros keverékkel átitatott rizst, golyót formálunk belőle, megkenjük felülről wasabival, és beborítjuk egy szépen formázott vékony hal szelettel. Ezután a sushit belemártjuk a szójaszószba, és már fogyaszthatjuk is a legnagyobb évezettel. Úgy tűnik minden egyszerű. Aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy a sushi rabjává váltunk.
A változatosság eléréséhez a legkülönbözőbb halakat használják, és ennek megfelelően változnak az ízárnyalatok. Ugyanúgy használnak hozzá különböző kaviár fajtákat, és ebben nem riadnak vissza a mesterségesen előállított, néha igen vad színű változatoktól sem.
A sushi története a hal tartósítási módjával kezdődött, és ezek az ételek még egész Dél Ázsiára jellemzőek voltak, a megtisztított halszeleteket besózva egymásra rakták , és kő nehezéket helyezve rá néhány hétig érlelték, majd a követ levéve lefedték. Több hónap elteltével mialatt a hal megerjedt, azaz fogyasztásra kész lett ez volt a nare-sushi, általában édesvízi pontyból, egyébként ennek az ételnek annyira erős a szaga, hogy szinte lehetetlen megállapítani milyen halból van elkészítve.
A sushi amely olyannyira közismert manapság a nyugati világban is főleg friss halból készül. A friss nem feltétlenül azt jelenti hogy nyers. A főtt rizst, megöntözik cukros sós rizsecettel, é a továbbiakban lehet belőle a formázástól függően nigiri, vagy maki sushi.
Most ismerkedjünk meg két változatával:
A nigiri sushi - megformázott rizs a tetejére simított hozzá formázott tengeri hal, tintahal, rák.
A maki sushi egy nori algalapba tekert rizs halas, zöldséges, vagy vegyes töltelékkel.
A sushi nagyszerűsége az összetételében rejlik tengeri alga, hal, rizs, és ehhez társul, hogy kizárólagosan friss alapanyagokból készül.
A sushi készítés is szokás dolga, de nagyon gyorsan elsajátíthatóak az alapfogások, és innét kezdve gyakori étellé válhat az asztalunkon, vagy különleges vendégváró, ünnepi fogássá.
A maki suhsi egy kis bambusz szőnyeg segítségével feltekert, rizzsel megkent algalap. Sokféle tradicionális töltelékkel rendelkezik, gyakran vegetáriánus, de lehet benne sült, füstölt halak, tenger gyümölcsei, kaviár, a zöldségek pedig, uborka, avokádó, póré, paprika.
Szóval szerintem a szusi olyan könnyű, ugyanakkor tápláló, hasznos tápanyagokat tartalmazó friss étel, és az egészséges táplálkozás szerves része. Ha már eddig is érdeklődtünk a keleti konyhák iránt, és vagy törekszünk a könnyű egészséges táplálkozás felé, akkor sushihoz való legtöbb alapanyag már megtalálható a konyhánkban. Ha nem, lehet hogy éppen itt az ideje hogy bátran nyissunk ebbe az irányba és fejlesszük kulináris ismereteinket.
A sushi készítéshez szükséges alapanyagok némi magyarázattal:
Kerek szemű un szusi rizs
Nori vékony algalap
Wasabi japán halványzöld színű nagyon csípős tormához hasonló ízesítőszer
Szószok, a mártogatáshoz, ez lehet sima szójaszósz
Mindezen "szokatlan" alapanyagok manapság vidéken is beszerezhetőek, az egészséges táplálkozáshoz szüksége élelmiszereket árusító bio vagy herbária boltokban.
A bambusz szőnyeg, vagy lap, igazából nélküle is feltekerhető az algalap helyette használhatunk egy tiszta megnedvesített konyharuhát is.
Konkrétan a hozzávalók
250 ml víz 180 ml rizs
1,5 evőkanál ecet
1,5 evőkanál citromlé
1 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
1 érett avokádó
1 közepes uborka
100g lazac Grillezett, vagy füstölt, szerintem nyers halat fogyasztani csak friss forrásból ajánlatos
nori lapok
A rizst először jól mossuk meg többször váltott vízben.
Forraljuk fel a vizet, és tegyük bele a jól megmosott lecsepegtetett rizst, és a forrás után lefedve kis tűzön 15 percig főzzük. A fedőt eközben ne emelgessük, mert elillan a rizs puhulásához oly fontos gőz.
Közben összekeverjük az ecetet,citromlevet, cukrot, és sót egy kis tálkában. Amikor megfőtt a rizs egy bambuszkanállal átkeverjük (hogy a gőz távozzon, még legyezni is szokták) megöntözzük az ecetes keverékkel,és most már lefedve hagyjuk,hogy a rizs teljesen magába szívja a nedveket és ízeket, és kihűljön.
Odakészítünk egy tál vizet, mert a rizs ragacsos így a formázását csak vizes kézzel tudjuk végezn. iA bambusz gyékény darabra fektetünk egy nori lapot erre egy cm vastagon eloszlatjuk a rizst. A rizsre helyezzük a felénk eső szélén egy csíkban a tölteléket, ezt megkenhetjük wasabival, és a bambusz gyékény segítségével szorosan feltekerjük.
Egy nagyon éles kés segítségével 2,5 cm széles darabokra vágjuk, a tekercset, majd szépen elhelyezzük egy tálon.
Adhatunk mellé savanyított gyömbért, sárgarépa salátát, vagy daykon retek csíkokat.
A sushi készítésre egyértelműen érvényes a gyakorlat teszi a mestert mondás, ha először szétesik, vagy éppen nem tudjuk szépen szeletelni, kitartó gyakorlással egyre tökéletesebb lesz az eredmény! Persze még lenne néhány ideillő mondás ....