Halava - Búzadara desszert karamellizált körtével
2017. október 06. írta: meiszner.kati

Halava - Búzadara desszert karamellizált körtével

Amikor gyorsan kell varázsolni valamilyen különleges desszertet, egyszerű alapanyagokból a halava egy ideális megoldás. A pirítással kiküszöböljük a búzadara számunkra ártalmas tulajdonságát, és a szokásos tejjel összekevert nehezen emészthető étel helyett, egy könnyű édesség az eredmény. A körte helyett bármilyen idénygyümölccsel is elkészíthetjük.

halava01.jpg

Hozzávalók

600ml víz
300g bio nádcukor 
½ teáskanál őrölt kardamom
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
200g érett körte héjastól kis kockákra vágva

halava03.jpg

30 g fenyőmag, vagy dió vagy  kesudió durvára vágva
200g vaj
225g búzadara

a díszítéshez

friss ehető virágok, muskátli és mentalevelek

halava02.jpg

Felforraljuk a vizet, beletesszük a cukor felét, és a fűszereket, 5-6 percig főzzük. A fenyőmagot száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. A cukor másik felét egy kis vízzel feltesszük főni, amíg nem kezd el karamellizálódni.
Egy magas vastag aljú edényben felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a búzadarát, és állandó keverés mellett 10 percig pirítjuk. A búzadarát, folyamatosan kevergetve süssük, hogy meg ne égjen, amíg el nem kezd barnulni. Maximum szép aranybarnára pirítjuk
Lassan a megpirított búzadarához öntjük a forró szirupot, vigyázzunk, mert amikor érintkezik a két elegy fröcskölni fog. Legjobb egy fedőt föléje tartani, akkor nem fog kifröccsenni. Közben állandóan intenzíven keverjük, amíg egy szép, a vajtól fényes csomómentes masszát nem kapunk. Belekeverjük a diót, a karamellizált körte felét, és melegen, vagy szoba  hőmérsékleten  megdíszítve a körte másik felével, levélkékkel és virágokkal tálaljuk.

halava04.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr3512932355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása