A fekete bab, és a fekete szójabab, derékfájás, térdfájás, terméketlenség esetén alkalmazható, de nem csak a férfiakon segít, hanem csökkenti a menopauzás hőhullámokat is. A gombásodásra, vizenyőre, hízásra hajlamos egyének állapotát kiegyensúlyozza.
Kapható a keleti élelmiszereket árusító boltokban, és a megvásárolt babból, vethetünk a saját kertünkbe, hogy ősszel már a saját termesztésű fekete babból főzhessünk.
Feketebab misoval
Hozzávalók 2 adaghoz
1 csésze fekete bab
2 evőkanál olíva olaj
1 nagy hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál almaecet, vagy fehérborecet
2 teáskanál misó paszta
őrölt fekete bors
A babot beáztatjuk, másnap leszűrjük, leöblítjük, és feltesszük bő vízben főni. Amennyiben szódabikarbónás vízben ázott, nagyon hamar megpuhul. Megfőve leszűrjük, és hagyjuk jól lecsepegni.
A felmelegített olíva olajban megpirítjuk a fűszereket, a hagymát apróra vágjuk, és puhára pároljuk benne, a végén hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, és együtt 2-3 percig pirítjuk.
A misót és az ecetet a hagymás péphez keverjük, és az egészbe beleforgatjuk a megfőtt babot, és összemelegítjük.
Nagyon illik hozzá a koriander zöldje, és a bazsalikom.
A babfélék tulajdonságairól és főzési módjáról itt olvashatsz.