Új gasztronómiai csoda a Balaton parton egy új halfajta van születőben a "balatoni hekk " kistestvére a "balatoni sprotni".
Kedves orosz barátainkat vitték el egy környékbeli (Keszthely a környék) étterembe vacsorázni, és amikor elmesélték milyen jól érezték magukat, megemlítették hogy milyen finom kis balatoni halakat kaptak.
- Kis halakat?
-Igen olyan kis halak mint a sprotni - válaszolták.
- De hát nem is lehet, és nincs is balatoni hal az éttermekben - próbáltam ellenvetni, és megmagyarázni ezt a furcsa helyzetet. Nevezetesen hogy a tóból nem származhat a hal mert ugye a Balatonon már nincs halászat és a horgász (ezt még megengedték nekünk) csak saját szükségletének megfelelő mennyiséget foghat ki a tóból, és azt el nem adhatja.
- De, de azt mondták azok a kis sült halak Balatoniak! - bizonygatják a barátaink.
Tovább már nem érveltem, hiszen nem akartam a magyar vendéglátással kapcsolatosan kialakult kivételesen pozitív élményt lerombolni.
Aztán megtaláltam honnét foghatták ki a balatoni sprotnit és amikor legközelebb megjöttek orosz barátaink sütöttem nekik előételként.
A halat fagyasztott állapotban fogtam ki, így mint azt egy tengerparti étteremben tanultam, kiolvasztottam, papírtörlőn leszárítottam és forró olajban kisütöttem. Hogy milyen olajban ezt mindenki válassza ki maga, mivel egy biztos hogy az olajban sült ételek gyakori fogyasztása megterheli a szervezetünket. Nagyon jó mellette ellensúlyozásként valamilyen nyers vagy főtt sárgarépa saláta, friss leveles saláta, vagy szárzeller saláta.