A balatoni sprotni
2016. január 29. írta: meiszner.kati

A balatoni sprotni

Új gasztronómiai csoda a Balaton parton egy új halfajta van születőben a "balatoni hekk " kistestvére a "balatoni sprotni".

Kedves orosz barátainkat vitték el egy környékbeli (Keszthely a környék) étterembe vacsorázni, és amikor elmesélték milyen jól érezték magukat, megemlítették hogy milyen finom kis balatoni halakat kaptak. 

- Kis halakat? 

-Igen olyan kis halak mint a sprotni - válaszolták.

- De hát nem is lehet, és nincs is balatoni hal az éttermekben - próbáltam ellenvetni, és megmagyarázni ezt a furcsa helyzetet. Nevezetesen hogy a tóból nem származhat a hal mert ugye a Balatonon már nincs halászat és a horgász (ezt még megengedték nekünk) csak saját szükségletének megfelelő mennyiséget foghat ki a tóból, és azt el nem adhatja.

- De, de azt mondták azok a kis sült halak Balatoniak! - bizonygatják a barátaink.

Tovább már nem érveltem, hiszen nem akartam a magyar vendéglátással kapcsolatosan kialakult kivételesen pozitív élményt lerombolni.

balatonisprotni01.jpg

Aztán megtaláltam honnét foghatták ki a balatoni sprotnit és amikor legközelebb megjöttek orosz barátaink sütöttem nekik előételként.

balatonisprotni02.jpg

A halat fagyasztott állapotban fogtam ki, így mint azt egy tengerparti étteremben tanultam, kiolvasztottam, papírtörlőn leszárítottam és forró olajban kisütöttem. Hogy milyen olajban ezt mindenki válassza ki maga, mivel egy biztos hogy az olajban sült ételek gyakori fogyasztása megterheli a szervezetünket. Nagyon jó mellette ellensúlyozásként valamilyen nyers vagy főtt sárgarépa saláta, friss leveles saláta, vagy szárzeller saláta.

balatonisprotni04.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr38328392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéLóg 2016.01.31. 17:23:29

Gyerekkoromban nagy tömegben fogtuk, pucoltuk meg, forgattuk paprikás lisztbe, majd kisütve ettük meg a sneci nevű balatoni halat.
Két dologra emlkészem. Valahogy mindig csak déli 12-ig lehetett őket fogni, delelő után eltűntek... (?)
A másik hogy nagyon finomak voltak.
Ja és bizony a három-négy fiú gyerekpecával (bokorról vágott botra applikált filléres zsebhorgász-szerelékkel) HOROGGAL fogta ki őket nagy versenyzés közepette (ki fog többet), nem ám valami merülőhálóval vagy valami más tömegpusztító fegyverrel!

meggyes alfonz 2016.01.31. 17:24:07

Lehet kapni Balatonból kifogott halat sütve csak jó helyen kell keresni. Mit gondolsz, miből fizetik ki a kisnyugdíjas balatoni horgászok a horgászbérletet?

LiPaPa 2016.08.25. 20:24:33

Hogy történik "egy tengerparti étteremben tanultam kiolvasztottam" ?

meiszner.kati 2016.08.25. 20:40:35

@LiPaPa: valószínűleg egy vessző hiányzik , melyet pótolok, köszönöm. Ami magát a kiolvasztást illeti , nem véletlenül nem írtam le a módját. Minden szakácsnak vannak "titkos" hozzávalói és módszerei, melyeket nem oszt meg senkivel. Be kell vallanom még nekem is van néhány ilyen, de aztán idővel, nyugodtan átadom ezeket is. Egyébként ezt konkrétan el lehet lesni a nagyáruházak halasaitól is.

LiPaPa 2016.08.25. 22:36:11

Hát nem ilyen válaszra számítottam! Ezek szerint a blog saját szórakoztatásra készült, és nem azért, hogy az infókat megossza az olvasókkal.
süti beállítások módosítása