Sásliliom a táplálkozásban
2010. július 25. írta: meiszner.kati

Sásliliom a táplálkozásban


 Ez az elegáns, igénytelen virág, nem csak szép, még finom, és különösen hasznos is az emberi szervezet számára.

 A sásliliom távol Keletről Kínából származik, ahol ősidők óta az ehető virágok között tartják számon, méghozzá a növény minden része felhasználható az ételekhez, kivétel nélkül. Tavasszal új hajtását és az édeskés leveleit tehetjük a salátákba, a gyöktörzsét sütve és nyersen is fogyaszthatjuk. A virágbimbókat lehet savanyítani, és zöldséges ételeket készíteni belőlük.

A sásliliom virágzatában minden nap egy új virág kinyílik, amely másnapra elhervad és a következő bimbó, foglalja el a helyét. Az ételkészítéshez nem ezt a megduzzadt kinyílásra felkészült bimbót, szedjük, hanem a kisebbekből válasszunk inkább.

   


A sásliliom karakteres díszítőeleme a kertnek, igénytelen, finom az ételekben, és rendkívül hasznos növény.
•    250gramm nyers sásliliomvirág tartalmazza a napi C-vitamin szükségletünket
•    a szervezet által könnyen elsajátítható fehérjetartalma másfélszerese a zöldbabénak
•    biológiailag aktív anyagokban gazdagabb a szójánál
•    gyöktörzse szénhidrátokban gazdag

A kínai gyógyító táplálkozásban májgyulladás (hepatitis), és májzsugorodás (cirrosis) esetében a sásliliom levele javasolt a mindennapos étkezésben (csirkehúslevessel együtt).
A sásliliom növeli a fizikai és a sexuális aktivitást.

Liliomrügy kevergetve sütve
2adaghoz
1 evőkanál mogyoróolaj
5-6 gerezd fokhagyma csíkokra vágva
1 cm-es gyömbérdarab vékony csíkokra vágva
2 közepes lilahagyma
30-40 liliomrügy
 A mártáshoz
1 teáskanál kukoricakeményítő
2 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál szójababpaszta
½ teáskanál cukor
½ dl víz

 


1.    A wokot felforrósítjuk, körbefuttatjuk benne az olajat, beledobjuk a gyömbért, fokhagymát, hagymát, állandóan keverve pirítjuk 1 percig, beletesszük a liliomrügyeket, és még három percig állandóan keverve pirítjuk.
2.    Összekeverjük a mártás hozzávalóit, beleöntjük, összeforraljuk, és levesszük a tűzről
Főtt jázmin rizzsel tálaljuk.

Ugyanígy készíthetjük a liliomrügyet más zöldségeket is belekeverve. Lehet többszínű paprikát, cukkinit, zöldbabot, sárgarépát, zellerszárat, ilyenkor minden zöldséget a jellegéből eredő formára vágjuk, ezzel ízük, színük, és formájuk is megkülönbözteti őket, és egy nagyon látványos zöldséges étel az eredmény.

 

Ügyeljünk rá, hogy a sütés időtartama ne húzódjon el, mert ha túlpuhulnak és megereszkednek a zöldségek, már elvesztik a jellegüket, és összemosódnak az ízek. 

A terítés szerintem nagyon fontos része az étkezéseknek. Amikor családunk, vagy vendégeink az ebédlőbe lépve egy díszesen terített asztalt látnak, az várakozással tölti el őket, az étkezést illetően. Ezért érdemes kis időt szentelni a terítésre, az asztal soha ne legyen túlzsúfolt, lássák egymást a vendégek, és zavartalanul tudjanak társalogni, tehát a gyertyák és virágdíszek alacsonyak legyenek. Nagyon szeretem a friss virágdíszt, amelyet nem kell vízbe tenni, így a váza sem foglalja a helyet, erre csak a frissen szedett virágok alkalmasak, vagy néhány órára előtte áztassuk őket vízbe. A teríték jellege természetesen harmonizáljon az étkezés jellegével, és a feltálalt étellel.

 Már a teríték utal arra, hogy milyen ételt (kínai), és miből készült ételt (sásliliom) fogok tálalni.
 

 


 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr632173751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása