A csíráztatott búza
2011. március 19. írta: meiszner.kati

A csíráztatott búza


Kora tavasszal egyre inkább áhítozunk egy kis friss vitaminforrásra. A legegyszerűbb, ha primőrök helyett az üde, erőt adó és házilag is előállítható csírát választjuk.
A búzacsíra nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, kobaltot és antioxidánsokat.



A búzacsíra kiváló méregtelenítő, segíti az emésztést, tisztítja a májat, gyógyítja a gyulladásokat, jó hatással van a hormonok működésére. Erősíti az idegrendszert, szabályozza a vérnyomást és gátolja a rákos sejtek életben maradását, idegrendszeri problémák, impotencia, fáradtság, reuma, ízületi bántalmak esetén is segít.
Még a kis mennyiségben elfogyasztott csíra is magas tápértékű eleme lehet napi étkezésünknek.


Ez az egyszerű módszer 1-2 nap alatt megnöveli a búzában lévő E vitamint százszorosára, a B vitaminokat - 6 szorosára. Ugyanígy növekszik a szervezetünk számára olyannyira szükséges nyomelemek : vas, kalcium, foszfor, magnézium koncentrációja. A keményítő maláta cukorrá alakul és ez egy teljes lépcsőfokkal könnyíti meg az emésztési folyamatot (mivel az emésztéskor először a keményítőt cukorrá kell alakítanunk). Ezért tartom a legjobbnak az emésztőrendszer számára a csíráztatott gabonákat.


Hogyan csíráztassuk a magot?
Mindenekelőtt átválogatjuk, megmossuk és beleszórjuk befőttes üvegbe, felöntjük annyi vízzel hogy ellepje, lekötjük gézzel, vagy vászonnal és reggelig sötét helyen hagyjuk állni. Erre a sötét nedves közegre azért van szükség, mert ilyenkor mennek végbe azok a folyamatok a magban melyek egyébként a földbe kerüléskor történnek vele.Másnap  a gézen keresztül friss vizet eresztünk az üvegbe és átmossuk a búzaszemeket, majd egy tálba állítjuk lefelé fordítva — így a felesleges víz szabadon elszivárog, nem marad pangó víz a szemeken, amitől elindulhat egy rothadási, vagy penészedési folyamat. Naponta 2-3- szor mossuk át.


A hajtások ne legyenek nagyobbak 1-2 mm-nál, mert ezután kialakulnak az emésztést gátló tulajdonságai, és akkor már csak önálló étkezésként ajánlott fogyasztani.(ugyanez vonatkozik a búzafűre is).


A búzaszemek puhává válnak a csíráztatás által, mint egy lágyra főzött kása.


A búzacsírát sokféleképpen fogyaszthatjuk. Különösen a gyerekek rághatják a megpuhult, megdagadt nedves szemeket mint a mogyorót. Akkor rágtuk meg jól ha  enyhén édeskés ízét érzünk. Megadunk sütéssel készített recepteket is, de nem tartjuk kívánatosnak, mivel a hőkezelés csökkenti a gyógyító hatást.


A csíráztatott magok, így a búzacsíra is terhes nőknek és szoptató anyáknak nem ajánlott!!

Elkészítésekor feltétlenül használjunk emésztést segítő fűszereket, mint köménymag, édesköménymag, koriandermag.

Diós búzacsíra
egy pohár (lOdkg) búzacsíra
5-10 szem dió
fél pohár sárgarépa lé
friss petrezselyemzöldje és kapor.
A búzacsírát emossuk egy szűrőkanálban, aprítógépben, vagy mozsárban pépesítünk, felöntjük a sárgarépa lével, megszórjuk vágott dióval, és az összevágott zöldekkel.
Ha gyermekünket minden nap ezt az ételt kapja reggelire, sohasem fogja tudni milyen a megfázás. A felnőtteknek pedig erőt és hosszú életet ad.

Zöldséges búzacsíra
Egy pohár (lOdkg) búzacsíra
lOdkg zöldségféle (sárgarépa, zeller, fehérrépa, cékla, gyermekláncfű gyökér és levél, bármilyen zöldféle (felhasználhatóak a gyümölcscentrifugában fennmaradó rostok)
kevés méz a konzerváláshoz.
A diós búzacsíránál leírtak szerint előkészítjük a búzacsírát, és jól összekeverjük a hozzávalókkal.

Aszalt gyümölcsös búzacsíra

Egy pohár (lO dkg) búzacsíra
3-4 db aszalt sárgabarack és szilva
egy teáskanál méz
egy mokkáskanál reszelt bio citromhéj.
A fenti módon előkészítjük a búzacsírát. Az aszalt gyümölcsöket jól megmossuk folyóvízben, leöntjük forró vízzel, 5-7 percig hagyjuk ázni őket, majd leszűrjük (ezt a levet kihűlve megihatjuk) és szintén ledaráljuk, vagy apróra vágjuk. Végezetül minden hozzávalót összekeverünk.

Búzacsíra pogácsa
egy pohár (lOdkg) búzacsíra
ghí, vagy olaj a sütéshez
A fenti módon elkészítjük a búzacsírát, és 5-6 lapos pogácsát formálunk belőle. A ghít felforrósítjuk egy serpenyőben és a pogácsákat mindkét oldalukon hirtelen megsütjük.
Melegen vagy hidegen fogyasztjuk. A sütőben is megsüthetjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr622751762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása