Mangold
2011. július 16. írta: meiszner.kati

Mangold

Minden nap fogyasszunk valamilyen levélzöldséget, mondja az ájurvéda, és erre jutottak a tudósok is kutatásaik során. Az ősi és a modern tudomány együttesen azt mondja, hogy ha — szeretnénk megőrizni testi és szellemi egészségüket egész életünk során, ennek egyik fontos része hogy étrendünkbe rendszeresen megtalálhatóak legyenek ezek a zöldségek.
Ide tartoznak a libatopfélék, mint spenót, laboda, cékla, mangold. Indiában több mint 50 féle növényt termesztenek a leveléért, úgyhogy van mit újítani a zöldségtermesztés terén, hogy lerakhassuk az egészséges táplálkozás alapjait és megadjuk konyhánknak a változatosság lehetőségét. Attól függően milyen fajta levélzöldséget alkalmazunk az étel lehet édes, vagy keserű, és jelentősen különbözhet az állaga is — a lédús pürétől a száraz salátáig.


A mangold ismertetése és népszerűsítése


Nálunk a mangoldra is ráfér némi népszerűsítés, eme célt szolgálják az alábbi receptek is.
Három fajtájával találkozhatunk, egyiknek a levele készíthető el a spenóthoz hasonlóan, a másiknak a levélnyelét, főzhetjük meg, mint a spárgát, és van egy a sárga és a piros árnyalataiban pompázó levélnyelű változata, melyből igen sokszínű fogásokat komponálhatunk. Levélzete fajtánként a bordós sötétzöldtől a világoszöldig változhat.


A mangold termesztése

Termesztése egyszerű, mondhatni az igénytelen növények, közé tartozik, ugyan a savanyú talajokat nem kedveli. Természetesen kapálni, azaz gyomtalanítani kell és szereti a nedves talajt. A spenóttól eltérően a nagy nyári melegben sem megy magszárba, így ebben az időszakban ideális lehetőség a friss levélzöldségre. Egészen a fagyokig szedhető, és második évben, amikor már magszárat növeszt akkor is kora tavasszal szedhetünk leveleket róla, amíg meg nem nőnek az új palántáink.


A kislevelű fajtákat 15-20cm a nagylevelűeket 25-40cm-es sortávolságra vessük.
Egy 4-5 fős családot 8-10 mangold tő kora tavasztól késő őszig bőven elegendő dús levélzettel ajándékoz meg.


A mangold táplálkozási jelentősége


Található benne sok vitamin, mint a C, B1, B2, B6, PP, és karotin, ásványi anyagok, mint vas, magnézium, kálium, és mangán. Béta karotin
Rendszeres fogyasztása valóban sokban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Hatásos a bőrrák, tüdőrák, és az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében, csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek kifejlődését, Szabályozza a szívműködést, a vérnyomást, erősíti az immunrendszert.
Mangold a gasztronómiában
Mivel a Földközi tenger térségéből származik, körülnézünk az ottani konyhákban, hogyan készítik el a mangoldot. Egyszerűek ezek az ételek, könnyen elkészíthetőek. Akár önálló nyári egytálételként akár megszokott fogásainkhoz adhatjuk.

Mangoldos burgonya

Hozzávalók: 1/2 kg burgonya, 1/2 kg mangold, 2 evőkanál olíva olaj, citrom leve, vagy 1 evőkanál vörösborecet, 2 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors
A kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Ugyanezt tesszük a levélnyelétől megtisztított mangolddal, ami csak 4-5 percig tartson, hogy ne főzzük szét. Az olíva olajon megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát, beletesszük a főtt mangoldot, citromlevet, és beleforgatjuk a főtt burgonyakockákat. Ha nem elég sós sózzuk, és borsozzuk.

Mangold felfújt

Hozzávalók: 75 dkg mangoldlevél, 25 dkg friss sajt vagy túró, 3 tojás, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió
A mangold leveleket blansírozzuk, szűrőkanálban hideg vízzel leöblítjük, kinyomkodjuk belőle a vizet, és összevágjuk. A sajtot (túrót) villával összetörjük, belekeverjük a tojássárgáját, a fűszereket, és a mangoldot. Felverjük a tojásfehérjét, és óvatos mozdulatokkal, hogy össze ne törjük a mangoldos masszába forgatjuk. Kis kivajazott szuflé formákba adagoljuk, és előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját közben ne nyissuk ki, mert összeesik a felfújt!

Töltött mangoldlevél

Hozzávalók: 12 db nagy vastagabb levelű mangold, 6 evőkanál rizs, egy marék dió összevágva, 4 evőkanál olíva olaj, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál ribizli vagy mazsola, só őrölt bors, szerecsendió, egy csokor petrezselyem zöldje, vagy kapor,



A rizst megfőzzük, a hagymát megpároljuk a fele olajon, és a többi hozzávalóval összekeverjük, ezt töltjük a mangold levelekbe, melyeket egy hőálló tálba lerakunk, kevés vizet öntünk alá, és meglocsoljuk a megmaradt olajjal. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
Öntetként 1 gerezd szétnyomott fokhagymával, és sóval ízesített sűrű görög joghurtot adunk hozzá.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr813072625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása