Sütőtökkrém leves, és sültpaprika saláta
2011. november 05. írta: meiszner.kati

Sütőtökkrém leves, és sültpaprika saláta

 

Mit találunk még az őszi kertben, a fagyokig? Sütőtököt, ebből készítünk egy bársonyosan sima krémlevest, paprikát ebből pedig egy sült paprika salátát, kerül bele némi fellelhető zöldféle, mint snidling, és petrezselyemzöldje. Ha megkedveltük ezt az összeállítást, és teszünk el üvegekben olíva olajjal leöntve jó sok sült paprikát, akkor amíg van paradicsom asztalunkra kerülhet ez az összeállítás.

A sütőtökkrémleveshez készült kenyérkockák egészen különleges ízt és teljesen új textúrát nyújtanak, ha rozskenyérből vannak, és vajban sütjük át őket.

Sütőtökkrém leves

500 g sütőtök, megtisztítva, és kockákra vágva

1evőkanál vaj

1 hagyma, apróra vágva

1/2 l zöldségalaplé, vagy húsevőknek húsleves

só, bors, szerecsendió

metélőhagyma (snidling), vagy petrezselyemzöldje

100 ml tejszín

1 evőkanál hideg vaj

A hagymát megfonnyasztjuk a felolvasztott vajban, ügyelve, hogy színt ne kapjon.beletesszük a sütőtökkockákat, felöntjük az alaplével, vagy ennek híján vízzel, forrás után rövid ideig főzzük (5-10 perc), és pürésítjük. Lehet botmixerrel, de a turmix sokkal selymesebb állagot fog produkálni.

Aztán fűszerezzük sózzuk a levest, és most jön a legkényesebb pontja a krémleveskészítésnek, a tejszín. Nem tejföl, és nem joghurt, mert ezek különösen ha melegítjük kis fehér maszatokban fognak úszkálni a levesben.

Ha nehéz ételek következnek utána, és különösen ha hal vagy húsevés követi ezt a részt kihagyjuk, és semmilyen tejterméket nem használunk.

Adhatunk sűrítésképpen és hogy még selymesebb állagot érjünk el egy evőkanál hideg vajat hozzá, addig keverve a levest amíg el nem olvad benne. Ilyenkor már ne melegítsük! 

Sült paprika saláta

120g sült paprika (vastag húsú pirospaprika sütőben megsütve, héja lehúzva)

1 kis hagyma vékony karikára vágva

2 közepes paradicsom meghámozva, szeletekre vágva

zöld erős paprika (elhagyható)

1 csokor petrezselyemzöldje összevágva

1 teáskanál kapri bogyó

1/2 teáskanál pirospaprika

1 evőkanál olíva olaj

őrölt bors

A hozzávalókat finoman összekeverjük, hogy mindent bevonjon az olíva olaj, és szépen egy salátástálon elrendezzük.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr733354914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása