A krémlevesek leggyakoribb kísérője a vajban pirított zsemlekockák, ezt váltjuk fel a ropogós zellerszárral, még tovább fokozva a zellerhatást. Ebben az esetben kihasználjuk hogy a zellerszárat rövid ideig főzve megmarad roppanós állapotban, így lelassítja az evést.
A zellerszár az univerzális zöldség, mindennel társítható, nyersen és főzve egyaránt. Megnyugtatja a gyomor melegét, ami rendszerint fejfájásban, megnagyobbodott étvágyban, és mértéktelen evésben nyilvánul meg.
A krémleveshez kell:
500 g gumós zeller
1evőkanál vaj
1 hagyma
1/2 l zöldségalaplé, vagy víz
só, bors, szerecsendió
100ml tejszín
Levesbetét:
2-3 zellerszár
A hagymát megfonnyasztjuk a felolvasztott vajban, beletesszük a lereszelt zellert, felöntjük az alaplével, vagy ennek híján vízzel, forrás után rövid ideig főzzük (5-10 perc), Aztán fűszerezzük, sózzuk a levest, tejszínt, vagy házi tejfölt adunk hozzá (ezek szépen feloldódnak benne és nem fognak kis csomókban úszkálni).és pürésítjük. Lehet botmixerrel, de a turmix sokkal selymesebb állagot fog produkálni.
Felforraljuk, hozzáadjuk az összevágott zellerszárat és mindössze 1-2 percig főzzük, hogy roppanós maradjon. Zellerlevéllel díszítve tálaljuk.