Könnyű halas ünnepi menü
2011. december 23. írta: meiszner.kati

Könnyű halas ünnepi menü

Ezek a receptek nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek, akár néhány órával az ünnepi étkezés előtt. Előkészíthetőek, különleges hozzávalói mégis ünnepivé varázsolják a végeredményt. Az egész menü a könnyedtség jegyében született , mind az elkészítés, mind az elfogyasztása utáni hatás vonatkozásában.


A főétel előtti falatok készülhetnek szintén olyan alapanyagokból mellyel nem terheljük, és telítjük el magunkat. Válasszunk összeillő zöldségeket és gyümölcsöket a mellé felkínált mártogatóval amely kiegyensúlyozza hűtő hatásukat. Ebben a frissítő ízelítőben egyszerre megtalálhatóak az édes-sós, csípős- savanyú ízek, tökéletes összhangot és élményt teremtve.

 

 Uborkás déligyümölcs-válogatás mártogatóval


Hozzávalók: 1 ananász, 1 mangó, 1 kígyóuborka, só. A mártáshoz: 100 g bionádcukor, 1 kis piros csilipaprika, ½ zöld citrom leve, 1 evőkanál víz, só.
A gyümölcsöket és az uborkát egyforma darabokra vágjuk, és egy órára hideg, sós vízben hagyjuk állni. A mártás alkotórészeit összekeverjük, és több kis csészében fogjuk az asztalra tenni, hogy mindenki könnyen hozzáférjen. A sós vizet leszűrjük, kis nyársakra tűzve tálaljuk az ízelítő falatokat.

Narancsos hal

Ez az igazán különleges halétel egy régi Japán recept alapján készült ezért is illik hozzá a jázmin rizs vagy szusi rizs, illetve az ebből készült rizsgolyók valamilyen zöldséges töltelékkel. Nagyszerűsége abban rejlik, hogy tetején lévő narancsszeletek nem hagyják kiszáradni a halat, a majonéztől pedig  szaftos, de nem olajos lesz. Készíthetjük egyben egy nagy sütőtálban, és egyszemélyes adagokban is - ahogyan majd tálalni szeretnénk.

Hozzávalók 4 adaghoz: 400 g tengeri halfilé, ½ citrom leve, 4 evőkanál növényi olaj vagy vaj, 200 g zellerszár (vagy 100 g zellerzöld), 1 tojássárgájából készült majonéz, 1 bio narancs fél karikákra vágva, világos szójaszósz, frissen őrölt bors.

A halfilét átlósan 100 g-os adagokra vágjuk, és megöntözzük a citrom levével. A zellerszárat összevágjuk, és a felmelegített vajon egy-két percig állandóan keverve átsütjük, majd egy sütőforma alján elterítjük, s ráhelyezzük a halfiléket. Megöntözzük a szójaszósszal, borsozzuk, rákenjük a majonézt, és betakarjuk a narancsszeletekkel. Előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük.


Egy-két órával a vacsora előtt összeállíthatjuk, és hűvös helyen fóliával lezárva pihentethetjük a sütésig.

Ananászos céklasaláta


Hozzávalók: 200 g héjában főtt cékla, 100 g ananász, 1 kis lila hagyma, 1 evőkanál fehérborecet, ½ teáskanál nádcukor (biocukor), ½ teáskanál só.
A céklát először karikákra szeljük, majd negyedekbe. Az ananászt apró darabokra, a lila hagymát nagyon vékony karikákra, majd negyedekbe vágjuk. A fehérborecetet elkeverjük a cukorral és a sóval, majd az összes hozzávalóval. Hűvös helyen egy órát hagyjuk összeérni az ízeket.

A receptek megjelentek a http://www.monitormagazin.hu/ oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr153490724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása