Friss zöldborsófőzelék - ahogyan régen készítették
2013. június 19. írta: meiszner.kati

Friss zöldborsófőzelék - ahogyan régen készítették

A zsenge zöldségek még éppen roppanós frissessége finom selymes vajjal bevonva igazán kedvet hozhat megízlelni mindezt. Így készítették valaha a főzeléket, saját levében vagy némi hús-, illetve zöldségalaplében párolva. Kedvenc összeállításom a francia konyha klasszikus étele: zöldborsó, salátaszív, újhagyma. Így érvényesül a zöldborsó fantasztikus íze, és aki megkóstolja kedvet kap a zöldségek ilyetén elkészítéséhez. Talán sikerül elhagyni a rántást, vagy habarást ezt az osztrák konyhából átvett szörnyű merényletet mindenféle kifinomultság  elnyomóját. A legérdekesebb hogy ott már régen elfelejtették, hiszen ezt az ételt a szegénység szülte. Ma már nem végzünk nehéz fizikai munkát, melynek segítségével sikerült a szervezetnek feldolgoznia még ezt a csirizt is. Különösen a szellemi tevékenységet nehezíti, lelassítja a felfogást,  és nyálka képződik belőle a szervezetben.


Igazán finom a frissen fejtett, zsenge zöldborsóból lesz, a fagyasztott borsóból csak ritkán javaslom elkészíteni, amikor télen különösen vágyunk erre az ételre.
A zöldborsó tápláló, ezért akár feltét nélkül, önálló fogásként is készíthetjük, ugyanakkor tisztítja a szervezetet, megszünteti a gyulladásokat, amelyek sok súlyos betegség kezdetét jelentik. Magas, 1:1 kalcium- és magnéziumtartalma ideális ezen nyomelemek hasznosulásához.

Hozzávalók 2 adaghoz: 

1 kg egész zöldborsó vagy 1/2 kg tisztított

1 teáskanál vaj

csipetnyi cukor

1 saláta belső szíve, vagy jégsaláta

4 szál újhagyma

1 evőkanál vaj

só, bors.

A saláta külső leveleit leszedjük, és a belső, sárga részét negyedekre, a zöldhagymát 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A megtisztított zöldborsót a teáskanál vajjal, a cukorral, kis vizet vagy alaplevet aláöntve, fedő alatt feltesszük főni. 5 perc után hozzáadjuk az előkészített salátát és a zöldhagymát, és további 5 percig főzzük. A tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a hideg vajat, amitől bársonyos-sűrű mártást kapunk.

A felvételt készítette: Szeiler Gábor mtr.hu
Összeállította: Halász Gabriella mtr.hu
Zene: Late Night jazz
Ételek: Meiszner Kati
Borajánló: Pampetrics György borkereskedő

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr255368054

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.19. 21:00:11

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2013.06.19. 22:42:14

Nalunk regen biztosan nem igy keszitettek a zoldborsot! De erdekes a recept. Kiprobalom.
A video elejen - 0:40 korul - amit latok, az nem a tavol-keleti lapos cukorborso? A franciaknal ez miota szamit reginek?
Egyaltalan mitol regi ez a recept????

bibircsoka 2013.06.20. 21:15:52

„Ma már nem végzünk nehéz fizikai munkát,”
Ezt honnan szedte a cikkíró?

Edömér 2013.06.21. 09:39:13

szörnyű merénylet... csiriz... nyálka képződik... Kevés irritálóbb bejegyzést olvastam ennél, pedig ebben a műfajban gyakoriak azok, akik mindenkinél jobban tudják, hogy mi a jó és erőszakosan, másokat cikizve próbálják osztani az észt.

meiszner.kati 2013.06.21. 16:34:12

@Attilajukkaja: Ezt a receptet egy Párizstól Délre lévő gazdaságban főzte nekünk többször a háziasszony. Elmondása szerint még a nagymamájától tanulta, és a zsenge borsóhüvelyeket is belefőzte. Hát ennyire régi és francia ez a recept. Biztosan a Távol-Keleti konyhák régebben használják a borsóhüvelyt. Használja a spanyol francia és a magreb konyha is a cukorborsó hüvelyét számos ételében. Leglényegesebb hogy nagyon finom ízt ad az ételnek.

meiszner.kati 2013.06.21. 17:03:12

@bibircsoka: Valóban értelmezhettem volna - és mindazok ellenére, hogy a statisztikák szerint is csökken a fizikai munkát végzők száma, és növekedett a kereskedelemben és az adminisztratív munkakörben dolgozók száma, amit írtam némileg szubjektív megítélés alapján tettem. A mi környékünkön legtöbb munkalehetőséget a turizmus és a kereskedelem adja. Személyesen ugyan egy egy hektáros biokertet gondozok de ez a munka már lényegesen kevesebb mint amit a régi parasztgazdaságokban végeztek.

meiszner.kati 2013.06.21. 17:13:39

@Edömér: A csiriz szó számomra pozitív jelentéssel bír, lévén gyerekkoromban a Nagyapámmal aki könyvkötő volt lisztből, vízzel ragasztót azaz csirizt főztünk, és aztán ezzel mindenféle papírcsodákat ragasztottunk. Aztán amikor már elgondolkodtam azon hogyan táplálkozom úgy éreztem nem lehet jó a szervezetemnek ez a csirizszerű étel. Amikor pedig az egészséges táplálkozással kezdtem foglalkozni ez egyértelművé vált a számomra. Az írással semmiképpen sem szándékozom felháborodást kelteni, inkább egy egészséges alternatíváját adni a szétfőzött, sok rántással és habarással készült főzelékeknek.

ne vada 2013.06.21. 21:18:00

@meiszner.kati: Edömér más kifejezéseket is kifogásolt ám... :)
Én nem szeretem a rántással vagy habarással készülő főzelékeket. Nekem fontos, hogy minél frissebb, eredetibb íze legyen a zöldfélének. (Általában csak egy pici vajon megpárolom, icipici sót kap, minimális vizet.) Ezt, így még nem próbáltam, de jópofának tűnik. Biztosan meg fogom csinálni.

Lady.Bird 2013.06.21. 21:19:52

mennyivel jobb az, amikor besamellel öntenek le mindent? abban nincsen liszt?

amennyi liszt egy normálisan behabart/rántott főzelékkel a szervezetbe bekerül, az kb. fél szelet kenyér - azt sem szabad enni?

teljesen más íze van a párolt zöldségnek és a hagyományos behabart/berántott főzeléknek - és nem azt mondom hogy a menzai lisztfőzelékben néhány egymást kergető zöldségdarab a norma

meiszner.kati 2013.06.21. 21:29:25

@ne vada: Valóban a legjobbak a kevés vízen párolt, vagy vízben főtt zöldségek az hogy megőrzik a színüket, és az ízüket azt jelenti beltartalmi értékeik is megmaradtak.

meiszner.kati 2013.06.21. 21:37:21

@Lady.Bird: a besamel öntet sem sokban különbözik a rántástól és a habarástól. A kenyér már egészen más dolog, viszont kérdés hogy milyen, és mivel együtt fogyasztjuk. Azt javaslom mindenkinek, hogy a korának, állapotának, és a körülményeknek megfelelően állítsa össze az étrendjét és válassza meg tudatosan mit eszik. Ne csak az ízek és szokások határozzák meg táplálkozásunkat.

maskep 2013.06.23. 12:14:19

@meiszner.kati: Egészséges étel az, ami ízlik, és ha megettem, utána jól érzem magam. A trendi kékharisnya-tudományoskodások meg átlag kétévente fordulnak pont ellentétbe. Biztos jó ez a recept, talán ki is próbálom, de egyelőre még a kedvenc zöldségételem a hagyományos, petrezselyem-zöldes, habart zöldborsófőzelék. Amiben is a "csiriz" nem elnyomja, hanem megőrzi és kiemeli a borsó ízét. És egészséged, mert evése közben-után jól érzi magát a belsőm és a lelkem!

maskep 2013.06.23. 12:15:59

@meiszner.kati: Miért kellene egy főzelékben szétfőzni a zöldséget?... Ha nem akar felháborodást kelteni, a saját receptet kéne dicsérni, nem egy másikat szidni. Egyrészt szimpatikusabb lehetne az írása, másrészt időtállóbb. De azért kipróbálom, köszönöm!

2013.06.24. 09:39:01

a főzelékek liszttel való sűrítése nem régi szokás, a szegénység hozta életre.

Mivel Mo-on nem nagyon lehet rendes telfölt kapni, így az úgynevezett natur vajkrémet használom sűrítésre, ha már sűríteni akarok (leveseknél).
Ez a magyar főzelék fogalom máshol értelmezhetetlen. Itt (Németo.) a főzelék a párolt köretet jelenti. Ha már ettől sűrűbb akkor levesnek hivják.
Én kevés vajjal és mikróban (ha nagyobb, mint a brokkoli, v. karfiol) akkor pároló edényben főzöm.

A sajláta szív nem a fejes saláta közepe. Ez egy saláta amit igy hivnak. Hosszúkás és tömör, valóban emlékeztet a saláta közpére, de finomabb, gyengébb.

polly graph 2013.06.24. 22:54:31

Érdekes a recept, sohasem jutott volna eszembe ez a kombináció, de kipróbálom! Most érik a zöldborsóm és van újhagymám is. Köszi!

élhetetlen 2013.06.25. 21:44:26

@maskep:Telsesen egyetértek. A karalábé és a spárgafőzelék (mindkettőt vajon párolom és tejföllel habarom, és kapnak petrezselyem-zöldjét) sokkal finomabbak, mintha csak a párolt zöldséget öntöm nyakon valami szósszal.

élhetetlen 2013.06.25. 21:45:22

@Frengi:"
Itt (Németo.) a főzelék a párolt köretet jelenti. Ha már ettől sűrűbb akkor levesnek hivják." ha ettől hígabb...
Egyébként tavaly pár hetet nálam töltött a már évek óta Angliában élő unokahúgom, és meglátogatta a szintén Angliában élő német haverja. Gondoltam, kapjon valami "egzotikusat", én elutaztam két napra, de itthagytam nekik egy négy literes lábasnyi kelkároszta főzeléket. Jó, nem fokhagymával főzöm, hanem sok majorannával, de berántva, és a belekockázott két szem krumplival, szóval a nálunk "hagyományos" módon. Úgy bejött a srácnak, hogy két nap múlva két evőkanálnyit találtam a lábas alján.

Attilajukkaja 2013.06.27. 18:45:34

@meiszner.kati:
"Ezt a receptet egy Párizstól Délre lévő gazdaságban főzte nekünk többször a háziasszony."
Aha! Ez mindent megmagyaraz. :o)

" a zsenge borsóhüvelyeket is belefőzte. "
Ez erdekes. Akkor most a tavol-keletiek sem hasznalnak mas tipusu borsot, hanem egyszeruen csak eretlenul szedik le a borsot, mint a franciak?
Nalunk ez miert nem szokas? Pedig a zoldbab is hasonlo dolog. Azt pedig szeretjuk.
A franciaknal es az olaszoknal tobb olyan etelt ettem, ami a termes bosegere es a gazdagsagra utalt: pl. a toltott cukkini virag. A mi kertunkben elkepzelhetetlen volt, hogy egy viragot bealdozzunk mielott kifejlodott volna a zoldseg. A zoldbab volt az egyetlen kivetel.

"Hát ennyire régi és francia ez a recept."
Koszi a magyarazatot!

@ne vada:
"Nekem fontos, hogy minél frissebb, eredetibb íze legyen a zöldfélének."
Nem a habarastol vagy rantastol vesz el egy friss fozelek ize! Hacsak nem az iskolai menzak alapjan itelsz.
Amugy a surites kulonbozteti meg a levest a fozelektol!!!!

Attilajukkaja 2013.06.27. 18:46:37

@élhetetlen:
Fokhagyma nelkul??? Jesszum Pepi! Tudom, hogy az jarja a nemetekrol, hogy nem szeretik a fokhagymat, de ez nagyon, nagyon nem igaz!!! Foleg, ha fove/sutve kapjak.
A kelkaposztafozeleket amugy imadom. :o) Es jo otlet volt ezt hagynod az unokahugodnak. Foleg, ha fasirtot is hagytal hozza!!

zsírmalac 2013.07.03. 21:28:15

@Lady.Bird: Egyetértek, ami lisztet egy tányér főzelékkel magához vesz az ember, az kevés, nem ettől borul meg a szervezet és fullad mindenféle szénhidrátanyagcsere-zavarba.
Én meglehetősen zöldség- illetve egészségesétel-párti vagyok, alapvetően azért, mert szeretem, de a főzeléket rántással vagy habarással eszem, egyszerűen úgy ízlik a legjobban (többnyire).
süti beállítások módosítása