Háromféle lencseleves recept
2013. december 30. írta: meiszner.kati

Háromféle lencseleves recept

Az Újév elengedhetetlen ételei közé tartozik a lencse. A zöld és a barna lencsét legalább két órára célszerű beáztatni, a fekete beluga lencséhez és a piros hántolt lencséhez viszont már rövid főzési idő is elegendő (20-30 perc).

vöröslencsekis01.jpg

A kínai orvoslás szerint a lencse melegítő tulajdonságokkal rendelkezik, és különösen ha szintén melegítő fűszerekkel készítjük el akkor még növeljük eme tulajdonságát. Ezért a lencse és a belőle készült leves nagyon megfelelő táplálék a téli hideg időszakban.

A vörös lencse rendelkezik a lencsefélék minden pozitívumával, a hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjtól, és a rostanyag tartalma kevesebb lesz mint a teljes barna vagy zöld. lencsének. Főzés előtt nem kell beáztatni, és sokkal gyorsabban megfő, mint más hüvelyesek.

A lencsefélék közül a legkönnyebben tudjuk emészteni a vörös lencsét, és próbálkozhat vele az is aki egyébként nem fogyaszt babféléket a gázképző tulajdonsága miatt. Különösen, ha a belőle készült ételt gazdagon fűszerezzük az emésztést elősegítő római köménnyel, fekete mustármaggal, korianderrel, kurkumával.

Ajánlom mindig legyen vörös lencse az élelmiszertartalékaink között, hiszen nagyszerű fehérjeforrás, különösen rizzsel együtt már teljes értékű ételt alkot, és nagyon gyorsan megfő. Elegendő akár 20-30 perc és már ehetjük is a gőzölgő illatos piros lencse levest. Adhatunk hozzá különböző zöldségeket, az arab konyha általában együtt főzi, az indiai vagy együtt főzi vele, vagy olajban (ghííben) megsüti és utána teszi a levesbe. Nagyon jól illik hozzá a sárgarépa és a sütőtök.

A lencse mint a hüvelyesek a nyomelemek gazdag tárháza, különösen sok magnéziumot tartalmaz, amely a molibdénnel, és avassal együtt feltétlenül szükséges a szív és az idegrendszer működéshez. Ahhoz hogy ez a vas felszívódjon a lencsével észült ételeket, C vitaminban gazdag friss zöldségekből készült salátával, paradicsommal, paprikával, zöldfűszerekkel együtt tálaljuk


Konyhai előkészítés

A vörös lencsét főzés előtt nem kell beáztatni, csak válogassuk át, mert kis kövek rossz szemek, magok lehetnek benne, majd többször váltott vízben mossuk meg. Általában vízben főzzük meg. Ilyenkor a forrás után a tetején keletkező habot távolítsuk el. A főzés során "kifakul", azaz elveszti szép élénk narancsszínét, és a szemek is szétesnek többnyire.
A piros lencse teljesen megfő 20-30 perces főzéssel, és így is több mint felét megőrzi a hasznos vitaminoknak, és nyomelemeknek.


Egyiptomi piros lencse leves

1csésze piros lencse
1-2 sárgarépa
1 paradicsom
1 hagyma
(1 burgonya)
¼ teáskanál római kömény

A hozzávalókat felöntjük vízzel. Ha sűrű kásaszerű ételt szeretnénk, akkor a víz csak kétujjnyira fedje a lábos tartalmát. Ha hígabb levest szeretnénk, akkor több vizet adjunk hozzá már a főzés elején.
Ha utólag öntjük fel, azaz hígítjuk a levest, az ízek is felhígulnak!
Puhára főzzük 25-30 perc alatt. Mixerrel pürésíthetjük, ha krémes állagot szeretnénk elérni.


Indiai dhal piros lencséből

Dhalnak nevezik a hántolt lencsét, borsót, babot, és ugyanígy nevezik a belőlük készült ételt. A dhalt leginkább egy sűrű leveshez hasonlíthatjuk. Zöldséges ételekkel, rizzsel, valamilyen lepénykenyérrel együtt fogyasztják. Így együtt teljesértékű tápláléka a védikus konyhának.

1 csésze piros lencse
2 l víz
1 evőkanál ghí vagy vaj
2 db babérlevél
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál friss gyömbér lereszelve
1 kis chili paprika
3 paradicsom meghámozva apróra vágva (elhagyható)
2 közepes sárgarépa, lereszelve
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál korianderzöldje, vagy petrezselyemzöldje
1 teáskanál só

Vízben feltesszük a piros lencsét főni, amikor már nem keletkezik hab a tetején hozzáadjuk a sárgarépát, és 30 percig főzzük.
Egy kis serpenyőben felmelegítjük a ghít, vagy a vajat, és a felsorolás sorrendjében beletesszük a fűszereket. Kevergetve 20 másodpercig pirítjuk és a leveshez öntjük. Már lefedve összeforraljuk, és néhány percig még főzzük. Tálalás előtt sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet, és az összevágott zöldet.

Bolgár lencseleves

Hozzávalók:

1 csésze barna vagy zöld lencse
2 evőkanál olíva olaj
1 közepes sárgarépa
1 piros paprika
1 hagyma
1 teáskanál őrölt borsikafű
1 teáskanál görögszéna

frissen őrölt bors

A lencsét két órára vagy egy éjszakára beáztatjuk.
A zöldségeket az áztatott lencse méretű kis kockákra vágjuk (ezzel fejlesztjük a türelmünket és a kitartásunkat).
A meleg olajon átsütjük 3-4 percig kevergetve a zöldségeket, felöntjük fél liter meleg vízzel, és hozzáadjuk a leszűrt beáztatott lencsét. Amikor felforr, kis tűzön főzzük egy órát. A végén fűszerezzük.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr625718025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása