Lencse rizzsel köretként vagy önálló vegetáriánus ételként,jó sok hagymával együtt megsütve. Melléje saláta egy finom mézes mustáros öntettel, jó sok citrommal. A citrom legyen kezeletlen vagy bio, hogy a héját is meg tudjuk enni. Most már hogy mindent tudunk a lencséről, annak hasznos és ártalmas tulajdonságairól , el tudjuk dönteni mikor és hogyan elkészítve fogyasszuk. Ismerhetjük a lencsefajtákat, a változatosság jegyében választhatjuk ezt a közel Keleti konyhákban elterjedt változatot.
Hozzávalók személyenként:
3 evőkanál basmati rizs
2 evőkanál apró fekete lencse (beluga) hiányában más lencsefajtával is finom lesz
1 közepes hagyma
2 evőkanál vaj
só
A rizst és a lencsét külön-külön vízben megfőzzük, ügyelve, hogy egyik se főjön szét. Ez a rizs esetében 15 perc, a lencsénél 15-20 perc a fajtától függően.
A hagymát nagy kockákra vágjuk,és a felolvasztott vajban üvegesre pároljuk.
A főtt rizst és a lencsét összekeverjük, közben megsózzuk, és egy tűzálló tálba tesszük, a tetejére öntjük a hagymát, azt is elsimítjuk, és betesszük 25-20 percre az előmelegített sütőbe. Közben nézzünk rá, hogy a hagyma meg ne égjen a tetején. A vaj finoman átitatja a rizses lencsét, a sült hagyma pedig különlegesen ízesíti.
Készíthetjük köretként vagy önálló vegetáriánus fogásként egyaránt (ekkor tejföllel, vagy egy kanál fokhagymás joghurttal együtt ehetjük).