Sárga bableves
2016. október 18. írta: meiszner.kati

Sárga bableves

Valamikor volt a sárga színű "zöldbab" mostanra a kertből tobzódunk a különböző fajtákból, a legváltozatosabb ételeket készíthetjük. Először a régi megszokott recepteket készítettem, míg évek alatt kialakult melyik fajtából milyen étel legyen.

sargabableves03.jpg

A  babok különböznek színre (zöld, sárga, lila, amely főzéskor zöldre vált), nagyságra (hosszában és széltében) van amelyik sokat, másik keveset terem, és az sem mindegy, hogy futó vagy alacsony növésű.

A  szakaszos vetéssel nyár elejétől késő őszig elhúzhatjuk a zöldbabszezont. Az augusztusban vetett bab a fagyokig ellát bennünket friss terméseivel.Legkedvesebb babos ételeim a nagy lapos salátababól készült frissítő saláta, a fejtett babból készült tartalmas téli saláták, melyek minél nagyobb babokból készítjük annál finomabb. 

Minden különbözőségük mellett azonosak az elkészítési szabályok, melyet betartva könnyeben tudjuk megemészteni ezt a nagyszerű növényi fehérjeforrást.

sargabableves07.jpg

Ebben a levesben minden hozzávaló sárga, és a fehér rizsnek egy kis kurkuma adja meg a kívánt színt.

sargabableves06.jpg

Hozzávalók

1 evőkanál olíva olaj vagy vaj

1 közepes hagyma

1 gerezd fokhagyma

180-200 g sárga hüvelyű zöldbab

1 db sárga színű sárgarépa (ennek hiányában használjunk petrezselyem gyökeret, melyet szintén sárgára színez a kurkuma)

 

1 közepes világossárga paradisom

2 evőkanál rizs

1/4 teáskanál kurkuma

sargabableves04.jpg

Az apróra vágott hagymát, fokhagymát olíva olajon megpároljuk, vigyázva hogy csak üveges legyen. Inkább adjunk hozzá időnként 1-1 kiskanál vizet, de ne kapjon színt. Hozzáadjuk a fűszereket, és a vékony szeletekre vágott sárga répát ezzel pároljuk tovább, majd felöntjük a szükséges vízmennyiséggel, és belekerül a főszereplő a hosszabb darabokra vágott bab. 10 -15 percig főzzük, attól függően mennyire volt fiatal a babunk, és beletesszük a megmosott rizst. További 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a lehámozott összevágott paradicsomot, melyből ezt a világosabbat választottam

sargabableves05.jpg 

Még 5 percnyi főzés után a végén sózzuk. Mindjárt tálaljuk, mert ha sokáig állni hagyjuk, a rizs még jobban megdagad és nagyon besűríti a levest, amit már ilyenkor egészen másképp nevezünk.

sargabableves02.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr4811817413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

langmedia 2017.12.30. 23:04:55

Azaz "sárgabableves" ;)
süti beállítások módosítása