Valamikor volt a sárga színű "zöldbab" mostanra a kertből tobzódunk a különböző fajtákból, a legváltozatosabb ételeket készíthetjük. Először a régi megszokott recepteket készítettem, míg évek alatt kialakult melyik fajtából milyen étel legyen.
A babok különböznek színre (zöld, sárga, lila, amely főzéskor zöldre vált), nagyságra (hosszában és széltében) van amelyik sokat, másik keveset terem, és az sem mindegy, hogy futó vagy alacsony növésű.
A szakaszos vetéssel nyár elejétől késő őszig elhúzhatjuk a zöldbabszezont. Az augusztusban vetett bab a fagyokig ellát bennünket friss terméseivel.Legkedvesebb babos ételeim a nagy lapos salátababól készült frissítő saláta, a fejtett babból készült tartalmas téli saláták, melyek minél nagyobb babokból készítjük annál finomabb.
Minden különbözőségük mellett azonosak az elkészítési szabályok, melyet betartva könnyeben tudjuk megemészteni ezt a nagyszerű növényi fehérjeforrást.
Ebben a levesben minden hozzávaló sárga, és a fehér rizsnek egy kis kurkuma adja meg a kívánt színt.
Hozzávalók
1 evőkanál olíva olaj vagy vaj
1 közepes hagyma
1 gerezd fokhagyma
180-200 g sárga hüvelyű zöldbab
1 db sárga színű sárgarépa (ennek hiányában használjunk petrezselyem gyökeret, melyet szintén sárgára színez a kurkuma)
1 közepes világossárga paradisom
2 evőkanál rizs
1/4 teáskanál kurkuma
Az apróra vágott hagymát, fokhagymát olíva olajon megpároljuk, vigyázva hogy csak üveges legyen. Inkább adjunk hozzá időnként 1-1 kiskanál vizet, de ne kapjon színt. Hozzáadjuk a fűszereket, és a vékony szeletekre vágott sárga répát ezzel pároljuk tovább, majd felöntjük a szükséges vízmennyiséggel, és belekerül a főszereplő a hosszabb darabokra vágott bab. 10 -15 percig főzzük, attól függően mennyire volt fiatal a babunk, és beletesszük a megmosott rizst. További 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a lehámozott összevágott paradicsomot, melyből ezt a világosabbat választottam
Még 5 percnyi főzés után a végén sózzuk. Mindjárt tálaljuk, mert ha sokáig állni hagyjuk, a rizs még jobban megdagad és nagyon besűríti a levest, amit már ilyenkor egészen másképp nevezünk.