Egy önálló, viszont az árpának köszönhetően igen tápláló ételt fogunk kapni, az adagokat aszerint szabályozzuk, készítünk-e mellé más fogást, vagy nem.
Egy könnyű leveles salátákból, hagymából kevés olíva olajjal és citrommal, sóval elkészített salátát szoktam hozzá készíteni.
Az alábbiak közül állítjuk össze a hozzávalókat.
Tarlórépa, padlizsán, sárgarépa, pasztinák, fekete gyökér, zeller, hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, cukkini, sütőtök, batáta, csicsóka, zöldbab.
Árpa, feketebors, koriander mag, kakukkfű, majoránna, rozmaring, babérlevél, só, olíva vagy napraforgó olaj.
Ezek a zöldségek összeillenek, és semlegesítik egymás kirívó tulajdonságait. A zöldségek közül, ha valamelyik hozzávaló hiányzik, vagy nem kedveljük az elhagyható, ezzel formáljuk a saját ízlésünkhöz ezt a receptet. A fűszereket viszont mindegyiket és mindenképpen ajánlom beletenni.
Egy nagy fedeles agyagedényben (sütőtálban) készítjük az ételünket, amíg nincs ilyen tálunk, üveg sütőtálat is használhatunk. Az agyagedényben nagyon jól összeérnek az ízek, a hosszú sütés alatt, mégis egyben maradnak a zöldségek, és megőrzik jellegüket. A tarlórépa egyik csodálatos tulajdonsága hogy magába fogadja az étel domináns ízét. Ezt a tulajdonságát akkor lehetne legjobban érzékelni, ha hússal együtt készítenénk.
1. Este beáztatunk személyenként 1-2 evőkanál árpát
2. Másnap leöntjük az áztatóvizet, és bő vízben egy órát előfőzzük.
3. Az edény aljára terítjük az árpát, erre helyezzük a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és még jól meglocsoljuk hidegen préselt olíva vagy napraforgó olajjal. Lefedve betesszük a sütőbe először 200 ºC-on egy óra múlva csökkentjük a hőmérsékletet és még egy órát sütjük. A kemencébe reggel összekészítjük, betesszük és lassan összeérnek az ízek amire ebédelni fogunk, ebben az esetben nem kell előfőzni az árpát, és mérni a sütési időt.
4. A tálaláskor minden adaghoz tegyünk az árpából és a zöldségekből is.