Tarlórépa és más zöldségek agyagedényben
2010. október 13. írta: meiszner.kati

Tarlórépa és más zöldségek agyagedényben


Egy önálló, viszont az árpának köszönhetően igen tápláló ételt fogunk kapni, az adagokat aszerint szabályozzuk, készítünk-e mellé más fogást, vagy nem. 

Egy könnyű leveles salátákból, hagymából kevés olíva olajjal és citrommal, sóval elkészített salátát szoktam hozzá készíteni.


Az alábbiak közül állítjuk össze a hozzávalókat.
Tarlórépa, padlizsán, sárgarépa, pasztinák, fekete gyökér, zeller, hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, cukkini, sütőtök, batáta, csicsóka, zöldbab.


Árpa, feketebors, koriander mag, kakukkfű, majoránna, rozmaring, babérlevél, só, olíva vagy napraforgó olaj.


Ezek a zöldségek összeillenek, és semlegesítik egymás kirívó tulajdonságait. A zöldségek közül, ha valamelyik hozzávaló hiányzik, vagy nem kedveljük az elhagyható, ezzel formáljuk a saját ízlésünkhöz ezt a receptet. A fűszereket viszont mindegyiket és mindenképpen ajánlom beletenni.
Egy nagy fedeles agyagedényben (sütőtálban) készítjük az ételünket, amíg nincs ilyen tálunk, üveg sütőtálat is használhatunk. Az agyagedényben nagyon jól összeérnek az ízek, a hosszú sütés alatt, mégis egyben maradnak a zöldségek, és megőrzik jellegüket. A tarlórépa egyik csodálatos tulajdonsága hogy magába fogadja az étel domináns ízét. Ezt a tulajdonságát akkor lehetne legjobban érzékelni, ha hússal együtt készítenénk.


1.    Este beáztatunk személyenként 1-2 evőkanál árpát
2.    Másnap leöntjük az áztatóvizet, és bő vízben egy órát előfőzzük.


3.    Az edény aljára terítjük az árpát, erre helyezzük a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és még jól meglocsoljuk hidegen préselt olíva vagy napraforgó olajjal. Lefedve betesszük a sütőbe először 200 ºC-on  egy óra múlva csökkentjük a hőmérsékletet és még egy órát sütjük. A kemencébe reggel összekészítjük, betesszük és lassan összeérnek az ízek amire ebédelni fogunk, ebben az esetben nem kell előfőzni az árpát, és mérni a sütési időt.


4.    A tálaláskor minden adaghoz tegyünk az árpából és a zöldségekből is.
 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr282366993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása