Amikor van kedvünk egy jó kis házi tésztához akkor akár ezt az egyszerű , töltött táskák közé tartozó káposztás variációt is elkészíthetjük. Készíthetjük előételként, vagy főételként egyaránt, melyek csak a mennyiségben és a tálalás módjában különböznek. Savanyú káposztával is kipróbálhatjuk.
300g durum búzaliszt
1 evőkanál olíva olaj
½ teáskanál só
víz
1dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
500g káposzta
őrölt bors
50g vaj
3-4 zsálya levél
1. Lereszeljük a káposztát és besózzuk.
2. A lisztet, olajat, sót összegyúrjuk annyi vízzel, hogy kemény tésztát kapjunk. A mai szakácsok általában folpack fóliába csomagolják a kapott tészta gombócot, én jobban szeretem egy tállal leborítani, méghozzá üvegtállal, akkor látni, hogyan lélegzik, és izzad a tészta, mindezt teszi szabadon (ugyanúgy nem veszít a nedvességtartalmából).
3. Ez idő alatt felteszünk 4-5 liter vizet forralni a tészta kifőzéséhez.
4. Egy mély serpenyőben felmelegítjük az olajat. A besózott káposztának kinyomjuk a levét, és az olajba tesszük, borsozzuk, és addig pirítjuk időnként megkeverve, amíg szép világos barnára pirul.
5. Amikor legalább fél órát pihent a tészta, elkezdhetjük kisodorni. Ezt tehetjük kézzel, és géppel, a tészta vastagsága 1-2mm között legyen, vagyis se, túl vékony se túl vastag. A túl vékonynál főzés közben kifolyik a töltelék, a túl vastag kemény lesz kivéve, ha meleg vízzel készítjük a tésztát. Kerek lapokat vágunk ki belőle, mindegyikre teszünk egy kanál káposztát és a kezünkbe véve, összenyomjuk. Forrásban lévő vízben, egyszerre 8-12 db-ot főzünk ki.
6. A főzési időt nem percekben szoktam mérni, mert párhuzamosan mást is készíthetünk és elfelejthetünk az órára nézni, hanem amikor beletettem a táskákat a forró vízbe, és felforr a víz, a tészta pedig ekkorra már felúszik a tetejére, beleöntök egy pohár hideg vizet. Amikor újból felforrt akkora megfőtt, és kiszedhetjük a tésztát. Mindig egy szűrőkanállal, vagy szűrőkanálba szedjük ki a tésztát, soha sem a vajba, vagy a szószba, mert akkor eláztatja, és ízetlenné teszi a remekművet.
7. A vajat felolvasztjuk, beledobunk néhány zsálya levelet, 1 percig megfuttatjuk benne, és kivesszük nagyon vigyázzunk meg ne égjen a vaj, mert akkor kidobhatjuk - mert karcinogén anyagok termelődtek benne a túl magas hőfokon.
Ebben a zsályás vajban megforgatjuk a kifőtt táskákat, és forrón tálaljuk.
8. Külön tálalva tejfölt, vagy gombaszószt adhatunk mellé.