Káposztás táska
2012. február 25. írta: meiszner.kati

Káposztás táska

Amikor van kedvünk egy jó kis házi tésztához akkor akár ezt az egyszerű , töltött táskák  közé tartozó káposztás  variációt is elkészíthetjük. Készíthetjük előételként, vagy főételként egyaránt, melyek csak a mennyiségben és a tálalás módjában különböznek. Savanyú káposztával is kipróbálhatjuk.

300g durum búzaliszt
1 evőkanál olíva olaj
½ teáskanál só
víz
1dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
500g káposzta
őrölt bors
50g vaj
3-4 zsálya levél


1.    Lereszeljük a káposztát és besózzuk.


2.    A lisztet, olajat, sót összegyúrjuk annyi vízzel, hogy kemény tésztát kapjunk. A mai szakácsok általában folpack fóliába csomagolják a kapott tészta gombócot, én jobban szeretem egy tállal leborítani, méghozzá üvegtállal, akkor látni, hogyan lélegzik, és izzad a tészta, mindezt teszi szabadon (ugyanúgy nem veszít a nedvességtartalmából).


3.    Ez idő alatt felteszünk 4-5 liter vizet forralni a tészta kifőzéséhez.


4.    Egy mély serpenyőben felmelegítjük az olajat. A besózott káposztának kinyomjuk a levét, és az olajba tesszük, borsozzuk, és addig pirítjuk időnként megkeverve, amíg szép világos barnára pirul.


5.    Amikor legalább fél órát pihent a tészta, elkezdhetjük kisodorni. Ezt tehetjük kézzel, és géppel, a tészta vastagsága 1-2mm között legyen, vagyis se, túl vékony se túl vastag. A túl vékonynál főzés közben kifolyik a töltelék, a túl vastag kemény lesz kivéve, ha meleg vízzel készítjük a tésztát. Kerek lapokat vágunk ki belőle, mindegyikre teszünk egy kanál káposztát és a kezünkbe véve, összenyomjuk. Forrásban lévő vízben, egyszerre 8-12 db-ot főzünk ki.


6.    A főzési időt nem percekben szoktam mérni, mert párhuzamosan mást is készíthetünk és elfelejthetünk az órára nézni, hanem amikor beletettem a táskákat a forró vízbe, és  felforr a víz, a tészta pedig ekkorra már felúszik a tetejére, beleöntök egy pohár hideg vizet. Amikor újból felforrt akkora megfőtt, és kiszedhetjük a tésztát. Mindig egy szűrőkanállal, vagy szűrőkanálba szedjük ki a tésztát, soha sem a vajba, vagy a szószba, mert akkor eláztatja, és ízetlenné teszi a remekművet.


7.    A vajat felolvasztjuk, beledobunk néhány zsálya levelet, 1 percig megfuttatjuk benne, és kivesszük nagyon vigyázzunk meg ne égjen a vaj, mert akkor kidobhatjuk - mert karcinogén anyagok termelődtek benne a túl magas hőfokon.
Ebben a zsályás vajban megforgatjuk a kifőtt táskákat, és forrón tálaljuk.


8.    Külön tálalva tejfölt, vagy gombaszószt adhatunk mellé.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr494195329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása