A sütőtök már gyönyörű narancsos színével melengető látvány. A tökfélék közül a legtöbb cukrot tartalmazza. A főzéshez ezért ajánlom a kevésbé édes hokkaidó fajtát. Gazdag szénhidrátokban és magas az A vitamin tartalma. Enyhíti a gyulladásokat, a gyomorra és a hasnyálmirigyre hat.
A selymesen lágy rizottón uralkodik a sütőtök színe állaga, így megfőzve is a frissesség illatát árasztva.
Az alapléhez:
sütőtök
sárgarépa
fehérrépa
1 hagyma egészben, vagy póréhagyma
2 adaghoz:
50g vaj
6 evőkanál rizottó rizs (például vialone nano, vagy carnaroli)
50ml száraz fehér bor
200g sütőtök
só
bors
szerecsendió
A befejezéshez:
23-30 g hideg vaj kockákra vágva
30-40 g finomra reszelt parmezán
Az alapléhez feltesszük a zöldségeket 1,5 l vízben főni. Amikor a víz felét elfőtte, ez legalább fél óra, akkor leszűrjük, és ezzel öntögetjük fel a rizottót.
A hagymát nagyon apróra vágjuk, és a felolvasztott vajban 5 perc alatt üvegesre pároljuk, ügyelve, hogy meg ne barnuljon! Beletesszük a rizst és átforgatjuk, hogy minden szemet bevonjon a vajas hagyma, átmelegedjen, de nem piruljon meg. Hozzáöntjük a bort, és amikor elpárolgott akkor elkezdjük merőkanalanként hozzáadni az alaplevet, miközben folyamatosan keverjük. 10 percnyi főzés után beletesszük a sütőtököt, amit nem főzünk meg előre, csak vastag julienre vágunk. További 10-15 percig folytatjuk a főzést, időnként hozzáadva az alapléből. A főzés végén frissen reszelt szerecsendiót, és őrölt borsot adunk hozzá.
Amikor a rizottó elkészült félretesszük, és hagyjuk egy percig hűlni, csak ezután keverjük bele a vajat és a reszelt parmezánt, ekkor sózzuk, és azonnal tálaljuk.
A sütőtökös rizottóhoz legjobb választás egy frissen összeállított saláta. Öntet helyett citrommal, olíva olajjal meglocsoljuk, és kicsit megsózhatjuk. Néhány szelet friss chili paprikát szórhatunk a tetejére ha szeretjük az erőset.
A sütőtökös rizottót vajban sült shiitake gombával tálaltam, bármilyen más gombát, vagy sült hagymakarikákat, sült fokhagymát is adhatunk hozzá. De lehet csak egyszerűen egy kis csomó ruccolát, vagy petrezselyem (koriander) zöldjével díszíteni és ezzel további ízeket adni hozzá.