Téli melengető és tápláló ételként ebben a levesben a cékla hasznos tulajdonságai kiegészülne a csíráztatott mungóbab erejével. A babfélék hántolva vagy csíráztatva amikor megfosztottuk a héjától sokkal könnyebben emészthetővé válnak, nem okoznak felfúvódást, gázképződést, viszont ugyanúgy rendelkeznek a most már könnyen emészthető fehérjékkel.
1 közepes hagyma apróra vágva
1 evőkanál olíva olaj
1 közepes cékla meghámozva és lereszelve
2 evőkanál mungóbab csíra vagy más csíráztatott mag
só, őrölt bors, 1/2 teáskanál finomítatlan cukor
2 evőkanál sűrű paradicsomlé,
1 teáskanál őrölt koriander
1 evőkanál petrezselyemzöldje, és 1 evőkanál kapor
6 dl víz
2 teáskanál friss citromlé, vagy almaecet
A meleg olajban megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a cukrot, fűszereket, a lereszelt céklát, és kevergetve 2-3 percig pirítjuk, majd annyi vizet öntünk rá hogy ellepje, és pároljuk 15 percet, hozzáadjuk a paradicsomlevet, és felöntjük a felforralt vízzel. Még 5 percig főzzük, beletesszük a mungóbabcsírát, és összeforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a citromlevet, vagy almaecetet a sót, a tálaláskor megszórjuk a kapor és petrezselyemzöldjével.
Fontos hogy a csíráztatott babot is főzzük rövid ideig, mert nyersen minden babféle mérgező!!! A szójacsíra is!!