A savanyú káposzta sokféle nehéz helyzetből segíthet ki bennünket. A savanyítás során megnövekszik a káposzta C vitamin tartalma, és a tejsavas erjedésnek köszönhetően a keletkező baktériumok helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, ezzel segít megelőzni a betegségeket. Hogy milyen gazdag tápanyagokban az függ a termesztés módjától, hiszen egy bio káposzta akár hatszor kevesebb vizet tartalmaz mint a vegyszerekkel tuningolt káposzta. Egész évben savanyíthatunk, ez azért nagyszerű, mert 2-3 hónapnál régebben savanyított káposztát már nem ajánlatos fogyasztani. Amikor megsárgul, megpuhul, vagy már túl savanyú a hasznos táplálékból ellenséggé válik (egészségünk ellensége), ilyen minőségű káposztát ne sajnáljuk kidobni!
A savanyú káposztát, és levét legjobb nyersen fogyasztani, saláták formájában, de megfőzve is megőrzi sok hasznos tulajdonságát. A hagyományos töltött káposztán kívül kipróbálhatjuk ezt a gyorsan és egyszerűen elkészülő levest.
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 közepes vöröshagyma
1 evőkanál olíva olaj, vagy hidegen sajtolt napraforgó olaj
100 g savanyú káposzta
500-600 ml zöldségalaplé, vagy víz
1 paradicsom
1 gerezd fokhagyma
összevágott petrezselyem zöldje
frissen őrölt bors
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpároljuk, beletesszük a savanyú káposztát, és 10 percig együtt pároljuk tovább. Felöntjük a zöldség alaplével, felforraljuk, és hozzáadjuk a paradicsom húsát (héj és magok nélkül). További 10-15 percet főzzük.
A tálaláskor a fokhagymával, petrezselyemzöldjével fűszerezzük. Frissen sült ropogós lepénykenyeret adhatunk hozzá