Minden nap egy marék dió
2015. január 22. írta: meiszner.kati

Minden nap egy marék dió

A dió gyógyhatása

A diófélék, mint a mandula, kesudió, makadám dió, pekándió, pisztácia, török mogyoró, fenyőmag gazdag fehérjékben, telítetlen zsírokban, tartalmaznak sok, a szervezet számára  fontos vitamint és ásványi anyagot.

diofelekkis01.jpg

Egy ezzel kapcsolatos átfogó kutatás szerint, melyet a Luizianai  egyetemen végeztek, és 14386-an vettek részt benne, bebizonyosodott, hogy elegendő napi 44 gramm ezekből a diófélékből, hogy jelentősen javuljon az étrendünk minősége. A tudósok megállapították, hogy akik dióféléket fogyasztottak átlagosan sokkal jobban avagy helyesebben, táplálkoztak mint akiknek nem tartalmazott dióféléket az étrendje.

A kutatók azt javasolják, hogy étrendünkben minden nap szerepeljenek a diófélék.  

Egy másik kutatás kimutatta, hogy a dió megelőzi a prosztata rákot. A dió, vagy dió olajat tartalmazó táplálkozás, lefékezi a daganat fejlődést. Ezen kívül a diófélék csökkentik a koleszterint, és növelik az inzulin érzékenységet, ami csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

A diófélék az E vitamin természetes forrásai, ezen kívül esszenciális zsírsavakat tartalmaznak. Igazából sem a fent idézett új keletű kutatások részletes leírása , sem a régi kutatások nem izolálták, hogy a diófélék mely hatóanyagai vannak ennyire pozitív hatással szervezetünkre.

Egy biztos az olajos magok, olyannyira tökéletes táplálék számunkra, hogy a vitalitásunkhoz szükséges minden tényezőt tartalmazzák.

diofelekkis02.jpg

Mikor válnak veszélyessé a diófélék 

A megtisztított diófélék nagyon gyorsan avasodnak, oxidálódnak  (bármilyen szuper biztos tárolás mellett). Az avas diófélék kifejezetten veszélyesek, legyengítik a szervezet ellenálló képességét, daganatos, és degeneratív betegségeket okoznak.

A héjas diófélék is romlanak a melegben, ezért száraz hűvös helyen tároljuk.

A diófélék pirítás után könnyebben emészthetőek, de nagyon könnyen megégnek és ekkor már ártalmassá válnak.

A penészes diófélék szervezetünkbe került méreganyagaitól semmilyen tisztítókúrával nem tudunk már megszabadulni.

A dióféléket jól rágjuk meg, fogyasztásuk közben és utána az elfogyasztott mennyiségtől függően  1-2 óráig ne igyunk (a folyadék felhígítja a gyomornedveket és ezáltal lelassul az emésztés)

A túl nagy mennyiségben és a nem megrágott diófélék emésztési zavarokat okoznak.

Kisgyerekeknek legalább 2 éves korig nem ajánlott dióféléket adni.

A legjobb az előző este beáztatott, és másnap leszárított dióféle - amelyben már ezáltal elindul a csírázás folyamata.

Összefoglalva:  ne együnk avas, penészes, égett diófélét, mindig jól rágjuk meg, és ne igyunk vele együtt folyadékokat!

Rákellenes recept a Facebook oldalon

Dióval készült ételreceptek a blogon:

Diós padlizsán

Diós bárányleves 

 

Ha tetszett az írás kattints a tetszik gombra! Köszönöm!

 








A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr217096457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2015.01.22. 22:21:46

Szerintem erre senki nem gondolna, hogy amíg eszi a diót ne igyon, mert kívánja a vizet. Most tanultam, köszönöm.

Tapmancs 2015.01.25. 22:05:27

"Az avas diófélék kifejezetten veszélyesek, legyengítik a szervezet ellenálló képességét, daganatos, és degeneratív betegségeket okoznak."

Erre van valami tanulmány vagy valaki csak kitalálta ezt a mondatot?

meiszner.kati 2015.01.25. 23:25:40

A gyógyító kínai táplálkozás szerint az avas dióféléktől, és magoktól gyengül az ellenálló képesség, rák, és más degenaratív betegségek alakulnak ki.
Így a legjobb ha nem esszük meg az avas dióféléket és magokat.
Gondolom szeretnél valamilyen tudományos magyarázatot is hogy mi történik az avas diókban. Egy vegyi folyamat következtében lebomlik zsírsavakra és glicerinre. Ez utóbbi alátámasztja, hogy miért irritálja a gyomor és a bél nyálkahártyáját.

Arcade Macho 2015.01.25. 23:34:43

az a poszt kep foldimogyorot is tartalmaz...

meiszner.kati 2015.01.25. 23:54:17

@Arcade Macho: eredetileg a fotót az E vitamin kapcsán készítettem, viszont a földimogyoró valóban nem dióféle, hanem az olajos magok közé tartozik. Két választásom van vagy levágom a képről, vagy kiegészítem az írást az olajos magokkal. Az utóbbit választanám, lévén a felhasználásuk, vagy alkalmazásuk irányelvei hasonlóak.

kasza003 (törölt) 2015.01.25. 23:55:17

Ennyi marhaságot ilyen kis helyen

meiszner.kati 2015.01.26. 00:01:19

@kasza003: kár, hogy nem tartod fontosnak az ilyen kis dolgokat .

Gazz 2015.01.26. 00:02:43

"A penészes diófélék szervezetünkbe került méreganyagaitól semmilyen tisztítókúrával nem tudunk már megszabadulni."
Nem kell tisztítókúra, a szervezet magától megszabadul tőlük. Csak az a lényeg, hogy ne kerüljön ilyen anyag rendszeresen a szervezetünkbe.
Az aflatoxin károsítja a májat, de kiürül a szervezetből.

gombakomba 2015.01.26. 00:24:25

Hát, sajnos a cikk nem mondott túl sokat arról, hogy MIÉRT.

pacagánycsök 2015.01.26. 00:25:06

Igazi klasszikus semmit nem mondó, dilettáns, nőklapja színvonalú, igénytelen fos cikk, tele tárgyi hibákkal.
Dióhéjban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.01.26. 00:26:30

Írhatnál kicsit részletesebben, például kisgyereknek allergia miatt nem szabad adni, milyen méreganyagokról van szó, stb.

meiszner.kati 2015.01.26. 00:31:22

@Gazz: Az aflatoxinról nem írtam konkrétan, mivel nem szándékoztam senkit ijesztgetni csak néhány irányelvre felhívni a figyelmet, hiszen van aki úgy gondolja - mi van ha megeszünk egy kis penészes diót, végül is ettől még nem halunk meg!
Viszont jobb ha nem kísérletezünk a szervezetünk ellenálló képességével, konkrétan a májunkkal, hiszen a máj dolgozza fel, és juttatja ki a mérgező anyagokat. Mindig könnyebb megelőzni a nehézségeket, és ehhez csak egy kis odafigyelés szükséges, hogy nem penészes, jó minőségű romlatlan ételt fogyasszunk. Legalábbis odafigyeljünk már a vásárlásnál, és az otthoni tárolásra is .

meiszner.kati 2015.01.26. 01:10:30

@Étteremkritikus: gyermekek számára a diófélékben gyakran előforduló aflatoxin lehet veszélyes. Felnőtteknél 0,3-0,6 mikrogramm között van a napi határértéke, a gyerekek ennél sokkal érzékenyebbek.
Sok szülő azt hiszi a kisgyereknek is az a jó amit ő eszik, pedig az emésztőrendszerük még nem alakult ki, nem képes minden szükséges enzimet kiválasztani. Ezért a csak 28 hónapos korban javasolt teljes körűen táplálni a gyermeket. Az idejekorán bevezetett táplálékok későbbi allergiákhoz vezethetnek. Legkésőbb a dióféléket és a gabonaféléket adjuk.
Az egészben lévő diófélékkel 5-6 éves korig vigyázzunk, ne kerüljön a gyerekhez, mert félrenyelheti, orrába fülébe teheti.
A fűszerek gyógynövények csak 5-6 éves kor után adhatóak teljeskörűen, de ebben mindenképpen kérjük ki hozzáértő szakember tanácsát.

gombakomba 2015.01.31. 13:21:01

Akkor pár szó a MIÉRTről.

Azért nem jó, ha ivással felhígítjuk az emészőnedveinket magevésnél, mert minden mag tartalmaz enzimgátlókat. Ha még fel is hígítjuk az emésztőenzimeinket, a szervezetünknek nehéz dolga lesz.

A diófélék romlása maga az avasodás. Az avasodás lényegében oxidáció. Többszörösen telítetlen szírsavak hajlamosak rá különösen. A baj nem az, hogy avasodás során zsírsavak és glicerin keletkezik, eredetileg is - kívánatos és egészséges - zsírsavak voltak benne, hanem az, hogy ketonok, aldehidek, epoxidok és alkoholok is, amelyek viszont valóban károsak az egészségre.

Aflatoxin kérdése. Az aflatoxinok a mikotoxinoknak csak egy csoportja, a fuzárium gombák termelik. Az aflatoxint sehogy sem veszed észre a dión, érzékszervi vizsgálattal nem lehet kimutatni, azaz ránézésre nem látszik.
De ettől még ha láthatóan, szagolhatóan gombás, penészes az a dió, azért ne együk meg, mert a gombafélék előszeretettel termelnek toxinokat (ezek a mikotoxinok), nem csak a fuzárium aflatoxinja veszélyes.

meiszner.kati 2015.01.31. 13:31:02

@gombakomba: köszönöm a korrekt magyarázatot az olvasókban felmerült miértre. Így már nagyobb a valószínűsége, hogy minden kétkedő kidobja a meglévőt, és nem vesz többé avas, penészes dióféléket.

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2015.03.19. 23:31:03

Köszönöm a kiegészítést, naponta eszem darált diót, 2-szem almát le reszelek, és abba darálok egy fél marék diót. Így nekem is jól jött ez, hogy ne igyak utána vizet. Köszike.

RonIQa 2015.05.26. 00:14:19

Én a fagyasztóban tárolom a pucolt diót, így még sosem avasodott meg, nem száradt ki és nem lett penészes. Mivel nem tartalmaz számottevő mennyiségű nedvességet, nem fagy össze és a dió a fagyasztóból történő kivétel után azonnal szájba vehető, illetve egyéb módon feldolgozható.

meiszner.kati 2015.05.26. 00:19:55

@RonIQa: A fagyasztás egy lehetséges módszer, és jobb mint ha hagyjuk a megtisztított diót megavasodni.

RonIQa 2015.09.17. 15:18:34

@Ari11: Tudom, hogy semmi közöm hozzá, de miért darálod meg a diót? Almát sajnos nem bírok enni, de ha néha előfordul, akkor is harapom. Harapom a nyers zöldségeket is. Szeretem, ha ropog a fogam alatt az étel és jót tesz a fogaimnak is..
süti beállítások módosítása