A diófélék, mint a mandula, kesudió, makadám dió, pekándió, pisztácia, török mogyoró, fenyőmag gazdag fehérjékben, telítetlen zsírokban, tartalmaznak sok, a szervezet számára fontos vitamint és ásványi anyagot.
Egy ezzel kapcsolatos átfogó kutatás szerint, melyet a Luizianai egyetemen végeztek, és 14386-an vettek részt benne, bebizonyosodott, hogy elegendő napi 44 gramm ezekből a diófélékből, hogy jelentősen javuljon az étrendünk minősége. A tudósok megállapították, hogy akik dióféléket fogyasztottak átlagosan sokkal jobban avagy helyesebben, táplálkoztak mint akiknek nem tartalmazott dióféléket az étrendje.
A kutatók azt javasolják, hogy étrendünkben minden nap szerepeljenek a diófélék.
Egy másik kutatás kimutatta, hogy a dió megelőzi a prosztata rákot. A dió, vagy dió olajat tartalmazó táplálkozás, lefékezi a daganat fejlődést. Ezen kívül a diófélék csökkentik a koleszterint, és növelik az inzulin érzékenységet, ami csökkenti a cukorbetegség kockázatát.
A diófélék az E vitamin természetes forrásai, ezen kívül esszenciális zsírsavakat tartalmaznak. Igazából sem a fent idézett új keletű kutatások részletes leírása , sem a régi kutatások nem izolálták, hogy a diófélék mely hatóanyagai vannak ennyire pozitív hatással szervezetünkre.
Egy biztos az olajos magok, olyannyira tökéletes táplálék számunkra, hogy a vitalitásunkhoz szükséges minden tényezőt tartalmazzák.
Mikor válnak veszélyessé a diófélék
A megtisztított diófélék nagyon gyorsan avasodnak, oxidálódnak (bármilyen szuper biztos tárolás mellett). Az avas diófélék kifejezetten veszélyesek, legyengítik a szervezet ellenálló képességét, daganatos, és degeneratív betegségeket okoznak.
A héjas diófélék is romlanak a melegben, ezért száraz hűvös helyen tároljuk.
A diófélék pirítás után könnyebben emészthetőek, de nagyon könnyen megégnek és ekkor már ártalmassá válnak.
A penészes diófélék szervezetünkbe került méreganyagaitól semmilyen tisztítókúrával nem tudunk már megszabadulni.
A dióféléket jól rágjuk meg, fogyasztásuk közben és utána az elfogyasztott mennyiségtől függően 1-2 óráig ne igyunk (a folyadék felhígítja a gyomornedveket és ezáltal lelassul az emésztés)
A túl nagy mennyiségben és a nem megrágott diófélék emésztési zavarokat okoznak.
Kisgyerekeknek legalább 2 éves korig nem ajánlott dióféléket adni.
A legjobb az előző este beáztatott, és másnap leszárított dióféle - amelyben már ezáltal elindul a csírázás folyamata.
Összefoglalva: ne együnk avas, penészes, égett diófélét, mindig jól rágjuk meg, és ne igyunk vele együtt folyadékokat!
Rákellenes recept a Facebook oldalon
Dióval készült ételreceptek a blogon:
Ha tetszett az írás kattints a tetszik gombra! Köszönöm!