A cukkini hűtő tulajdonságaival az egyik legjobb nyári zöldségféle a nagy melegben. Mindezt megkétszerezzük a hozzáadott kókusszal, amely szintén hűt. Ezért csak meleg időben ajánlom ezt az ételt. A cukkini gyorsan megpuhul , és akkor lesz finom, ha még van tartása, és egy kicsit roppanós, ez 4-5 percnyi főzést igényel mindössze. Azért a hagyma alaphoz, hogy selymesen lágy legyen a curry legalább 20-30 perc szükségeltetik . A paneer ez az indiai friss sajt vagy a szójából készült tofu teljes értékűvé teszi ezt a vegetáriánus ételt.
Hozzávalók 2 adaghoz
1 nagy hagyma apróra vágva
2 evőkanál ghí, vagy hidegen sajtolt olaj
1/2 teáskanál római kömény
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál őrölt koriander
őrölt bors
1 chili paprika kis karikákra vágva
60-80 g paneer vagy tofu kis kockákra vágva
1 közepes cukkini kockákra vágva
1 zöld színű paprika kockákra vágva
1 kis doboz kókusztej, vagy frissen készített kókusztej
A megmelegített ghíben vagy olajban a fenti sorrendben megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát és időnként kis vizet aláöntva puhára pároljuk. Ez idő alatt kényelmesen összevághatjuk a további hozzávalókat, és amikor a fűszeres hagyma már pépesre főtt beletesszük a zöldségeket és a paneert. Ennek hiányában több zöldséggel számítva készíthetjük el ugyanezt a curryt.
Rövid főzés után belekeverjük a sűrű kókuszkrémet , összeforraljuk, és főtt basmati rizzsel tálaljuk. A kókuszkrém hiányában még a fűszerek pirításakor egy evőkanál finom kókuszreszeléket is használhatunk az íz és hűtő hatás eléréséhez. A végén még a kókuszkrémmel együtt ízesíthetjük fél teáskanál curry porral.