ZAB AZ EGÉSZSÉG FORRÁSA
2011. január 22. írta: meiszner.kati

ZAB AZ EGÉSZSÉG FORRÁSA

AVAGY MIÉRT OLYAN NAGYSZERŰ EGY REGGELI ZABKÁSA

Mielőtt elkészítenénk, állapodjunk meg ennek a legmegfelelőbb módjában. Vízben, zsiradék nélkül, só nélkül, akkor a zab kibontakoztathatja szorbens tulajdonságait, vagyis képességét, magába szívni bizonyos anyagokat. Ha egy angol nem ette meg a szokásos reggeli zabkásáját, úgy érzi nincs a szokásos kerékvágásban. Természetesen nehezen találunk egy ideális alapot az egészségünk javulásához, viszont azt hogy a táplálkozás az egyik legfontosabb pillér ebben az vitathatatlan. És ha hónapokon, éveken keresztül az így ajánlott és elkészített reggelit fogyasztjuk, szervezetünk annyira hálás lesz nekünk, hogy jelentős javulásokat észlelhetünk a gyomor és bélrendszerünk, majd a szív és érrendszerünk részéről.

Ahhoz hogy éljen, ez emberiség nagyobbik részének még táplálkoznia kell, ez tagadhatatlan. A tudomány szerint ennek összetétele, mármint a tápláléké, fehérjéket, zsírokat, és szénhidrátokat kell tartalmaznia. A zab éppen ennek felel meg, tartalmaz fehérjét, zsírokat, és szénhidrátokat, ásványi anyagokat, és vitaminokat.
A benne lévő fehérjék, semmivel sem érnek kevesebbet az állati fehérjéknél, és 100gram termék 10gram fehérjét tartalmaz.
Igen értékes fajta szénhidrátokat tartalmaz, ezek komplex, összetett szénhidrátok, és lassan kerülnek a vérbe, ezzel hosszantartóan biztosítva a szervezet energiaellátását.
Ami a zsírokat illeti, az energián kívül, amelyet adnak a szervezetünknek, jó segítségünkre vannak az arcbőr állapotának helyreállításában, és nem csak belülről, kívülről is a legkülönbözőbb pakolásokat készíthetjük belőle.
A gabonák közül a legtöbb fehérjét tartalmazza, ezen kívül, káliumot, kalciumot, vasat és foszfort. B1, B2, B6, B9, E, E1 vitaminokat és a ritkán előforduló biotint (H vitamint) és magas értékű növényi zsírt.A zab édes étvágytalanság esetén, nyugtatja az idegrendszert, megszünteti a székrekedést, elhúzódó szülés esetén adható.


A ZAB EREDETE, ÉS KULTÚRÁJA   
A zab ugyan nagyon ősi kultúra a kalászos növények között viszonylag későn került termesztésre. Kezdetben, mint gyomnövény volt ismert, termesztése valószínűleg Németország területén a Római Birodalom fennhatósága alatt kezdődött. Vad változatával már nem találkozhatunk, ma a legtöbb zabot Észak-Amerikában és Oroszországban termesztik.
   
A ZAB GYÓGYÍTÓ TULAJDONSÁGAI

•    A zab segít mindig frissnek és egészségesnek lenni
•    A zab gazdag kalcium forrás, jó hatással van a csontok és a fogak állapotára.
•    A zab tartalmaz inozitolt, amely segít a vér koleszterin szintjének csökkentésében, és megakadályozza az érfalon való koleszterin lerakódást.
•    Könnyen emészthető, rostanyaga segíti az emésztőrendszer munkáját.
•    Ideális a gyomor nyálkahártya gyulladás (gastritis) megelőzésére.
•    A zab alacsony glikémiás indexe lehetővé teszi fogyasztását a cukorbetegeknek is.
•    Alacsony zsírtartalma segít stabilizálni a vércukor szintet.
•    Természetes antidepresszáns, segít a stresszes életmód, és depresszió esetén.
•    A zab segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.
•    Segít a súlycsökkentésben, és kontrolálni a testsúlyunkat.
•    Gyorsítja a sejtek regenerálódását.
•    Csökkenti a rákbetegségek kockázatát.
•    A zab nem izgatja a gyomor nyálkahártyáját, és rendszeres hosszantartó fogyasztása  helyreállítja azt.
•    A zab a B vitaminok tárháza.
•    Azt hogy a zab nagyon hasznos táplálék tudjuk ősidők óta, de azt hogy aktív hatással van a szív és érrendszerre a tudósok csak a múlt század 80-as éveiben bizonyították be.
•    Csökkenti a magas vérnyomás, és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
•    Egyetérthetünk azzal, hogy ha a zabból készült ételeket rendszeresen fogjuk fogyasztani, és ezzel akár egy egészségi problémánk állapotában javulást észlelünk, helyreáll a gyomor és bélrendszerünk működése, akkor ez egy hatalmas győzelem. És ez a győzelem a kezdete szervezetünk további regenerálódásának.
   
A ZAB GASZTRONÓMIAI FELHASZNÁLÁSA
Leginkább használatos formái a zabkása, a zabdara, a zabpehely. Főleg az utóbbi formában közkedvelt. Míg télen a zabpehely néhány perces forralás után már könnyen emészthető, addig a nyári időszakban még félórás főzés után is emészthetetlen, különösen gyermekek számára. Így célszerű a zabpelyhet 6-8 órára beáztatni felhasználás előtt.
A zab könnyű, könnyen emészthető, ugyanakkor tápláló.

És természetesen nem mellékes tényező, hogy a zabkása gyorsan elkészíthető reggeli étel.

Nagyon jó a zab a normális bélműködéshez, a híg zabkását ajánlom akinek ilyen jellegű problémája van, hiszen ki ne tudná mennyire függ külsőnk állapota ezen szervek működésétől! Ahhoz hogy a hatás minél észrevehetőbb legyen a zabkásának  sűrű  ragacsos folyós állagúnak kell lennie, ha szárazra főzzük nem érünk el ilyen hatást.
Hogyan illesszük be az étrendünkbe a zabot?  Ez lehet kása szárított gyümölcsökkel és diófélékkel, tehetünk beáztatott zabpelyhet, vagy zablisztet a kenyértésztába, nagyon szeretek palacsintát sütni zab és rizslisztből, tehetünk zabpelyhet a levesekbe, salátákba, és zabnyák formájában is fogyaszthatjuk.
•    adható étvágytalanság esetén
•    nyugtatja az idegrendszert
•    megelőzi a székrekedést
•    savlekötő tulajdonságú

Amikor néhány órára beáztatjuk a zabot jobban felszívódnak a kalcium és foszforsók.
Gyomor és nyombélfekély és emésztőrendszeri nyálkahártya gyulladás esetén zabkorpát tilos fogyasztani, a zabpelyhet pedig csak főzve együk.
 

ZABKÁSA
Az egyik legjobb reggeli étel különösen gyerekeknek a zabpehelyből készült kása. Könnyen és gyorsan elkészíthető.
    Ehhez személyenként 3-4 evőkanál zabpelyhet felöntünk annyi vízzel, hogy bőven ellepje 5 percig főzzük , lefedve 10 percig állni hagyjuk.
    Változatossá tehetjük, ha együtt főzzük valamilyen aszalt gyümölccsel például sárgabarackkal mazsolával, vagy aszalt szilvával, ALMÁVAL, és a tetejére pirított diófélét,és csipetnyi fahéjat szórunk. Díszíthetjük, menta vagy citromfűlevéllel, és mindjárt befejezett, és kedvcsináló a tálaláskor ezzel az un. "utolsó tollvonással". Időnk pedig még reggel is juthat erre a kis figyelmességre.



RÉGIMÓDI ZABLEVES
   
    1,5 pohár beáztatott zab, 100g beáztatott aszalt szilva szeletekre vágva, vaj ízlés szerint.
    A gabonát megfőzzük másfél liter vízben, a levét leöntjük és félretesszük a gabonát mozsárban vagy mixerrel, megtörjük, visszatesszük a főzetbe, belekeverjük az aszalt szilvát a tányérokban kis vajdarabkákat teszünk rá, ugyan ettől némileg nehezebb lesz a leves.
    Aszalt szilva mellett, vagy helyett, tehetünk bele egy csokor apróra vágott zöldfűszert, ezzel már sós jelleget adva a levesnek.
   
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr282604159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása