Különleges kis pogácsák
2015. október 13. írta: meiszner.kati

Különleges kis pogácsák

A tészta barnaságát a szőlőmagliszt adja, de van benne rizsliszt ettől ropogós, ugyanakkor lágyan puha a túrótól, és benne az a sokféle mag.... az egész egy kis csoda! A pogácsa a, legjobb üdvözlőfalat,  igazából nem is értem, miért nem kerül fel az éttermek palettájára (nálam ott van!)? Ne készítsük túl nagyra inkább túl kicsire, hogy tényleg egy falat legyen, és 3-4 darabbal számoljunk személyenként. Nem jóllakatni kell velük, hanem felkelteni a további ételek iránt az érdeklődést! Vajon ezután mivel fognak itt még meglepni? Nosza ezután rendeljünk csak bátran!

pogacsabarna01.jpg

Még tovább növelhetjük a hatást különböző természetes adalékokkal, mint szezámmag, tökmag, lenmag, mák, kalinji, stb. Ezeket bele is gyúrhatjuk a tésztába és rászórhatjuk a tetejére is, nem kell feltétlenül tojással megkenni a tetejét, lehet kurkumás vízzel is.

Ide kívánkozik szólnom arról, hogy a teljes kiőrlésű liszt lehetőleg bio legyen, mert a konvencionálisan termesztett gabonákat gyomirtóval kezelt földbe vetik, és fejlődése során akár 6-8 alkalommal is vegyszeres permetezéssel kezelik. Ez a rengeteg egészségünkre ártalmas anyag főleg a szemet körülvevő maghéjakban rakódik le (ezért történhettek mérgezések a teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményektől). Ettől a vegyszermennyiségtől ily módon megvédhetjük magunkat, ha  bio búzát használunk, melyek többnyire régi fajták, vagy tönkölybúza (aki nem hiszi, járjon utána, vagy fogyassza továbbra is amit eddig evett).

Hozzávalók

300g teljes kiőrlésű liszt búza és tönkölybúza fele-fele arányban 

100 g rizsliszt

50 g szőlőmagliszt (ne legyen karcos)

100 g lágy túró, vagy friss sajtkrém

150g vaj 

1 teáskanál só

1/2 teáskanál szódabikarbóna, vagy bio sütőpor

100-150 ml joghurt vagy kaukázusi kefír

2 evőkanál lenmag

2 evőkanál napraforgómag (ha előre beáztatjuk finomabb lesz a pogácsában)

pogacsabarna05.jpg

Először a hideg vajat elmorzsoljuk a lisztekkel, sóval, szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a túrót,  és annyi joghurtot, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Beledolgozzuk a len és napraforgómagokat, majd fóliába csomagoljuk és egy éjszakára (legalább 2 órára) betesszük a hűtőbe. Ennek egyik oka, hogy ez idő alatt megdagadnak a lisztszemcsék, másik, hogy nem fog ragadni a tészta, könnyen tudjuk akár kevésbé meglisztezett deszkán is sodorni, szaggatni.

pogacsabarna02.jpg

Elővéve a hűtőből 1-1,5 cm vastagságúra kisodorjuk, a tetejét bevagdossuk (sokkal szebb ha csak csíkokat nyomunk a tetejére függőlegesen és vízszintesen egy éles késsel) kiszaggatjuk, a sütőlapot kikenjük vajjal és belisztezzük, vagy sütőpapírt helyezünk rá, és szépen sorba rakjuk a pogácsákat, tetejüket megkenjük kurkumás vízzel (lehet tojással is) és megszórjuk, köménymaggal, koriandermaggal vagy kalinjivel. a pogácsa ezeken kívül megszórható mákkal, pirított szezámmaggal, stb.

pogacsabarna04.jpg

Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük. A tészta barnasága miatt inkább a pogácsák alján tudjuk ellenőrizni, hogy megsült. Vigyázzunk, mert kis mérete miatt, ha túlsül akkor mi a kő? - pogácsa kő lesz belőle.

pogacsabarna03.jpg

A pogácsákra nem szokott rátapadni az összes magocska, különösen ha csak vízzel voltak megkenve. Az így leszóródott magok már pirítottak, és nagyon jól felhasználhatók, salátákhoz, vagy bármilyen étel megszórására

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr347963266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása