Tojásfelhő leves három változatban
2015. november 24. írta: meiszner.kati

Tojásfelhő leves három változatban

Három változatát adnám közre ennek a Kínában talán leggyakrabban készülő levesnek. A tojásfelhő készítés titkát megismerve, pedig bármilyen tojásos levesben alkalmazhatjuk ezt a módszert.

Amikor először láttam, hogyan csorgatják a levesbe a felvert tojást arra gondoltam ez csak a szakács szokása, mint amikor a tea kiöntésekor a kancsót magasra emeljük.. Aztán az első kanálnyi leves után rögtön tudtam, ez az, amit eddig nem árultak el nekem, és a kínai konyha nyomtatásban kihagyott titkai közé tartozik.
A költői elnevezés jelzi a leves könnyedségét, melyhez hozzájárul az egyetlen zöldség alkalmazása. A zöldségalaplé, vagy a kínai, és más Távol Keleti  konyhákban használatos csirkealaplé viszont mégis telt ízeket nyújt a számunkra, ugyan szoktam a gyors változatban sima vízzel is készíteni.

A leves aktualitását adja, hogy az őszi vetésű spenót, és az időben elduggatott hagyma a kedvező időjárásnak köszönhetően még mindig szedhető a kertben.


Hagymás tojásfelhő leves

Hozzávalók a 4 személyes adaghoz:
1 tojás felverve
2 szál zöldhagyma, vagy egy csokor kínai metélőhagyma
1 l alaplé
½ teáskanál cukor
1 ½ teáskanál híg szójamártás

Az alaplevet felforraljuk, beletesszük a cukrot és a szójamártást, a csíkokra szelt zöldhagymát.
A felforrt levest levesszük a tűzről, és 30 40 cm-el felette tartott villán keresztül belecsorgatjuk a felvert tojást, majd rögtön lefedjük, és egy perc múlva levesszük a tűzről. Ettől a tojás olyan lesz, mint a puha felhők az égen, és a leves tetején fognak úszni.
Csészékbe merjük néhány csepp pirított szezámolajat teszünk bele, és rögtön tálaljuk.

tofushitakezellerkis02.jpg

Paradicsomos tojásfelhő leves

Hozzávalók a 4 személyes adaghoz:
1 tojás felverve
2 paradicsom szeletekre vágva
1 l alaplé
½ teáskanál cukor
1 ½ teáskanál híg szójamártás
1 teáskanál kukoricakeményítő

Az alaplevet felforraljuk, beletesszük a cukrot és a szójamártást, a csíkokra szelt paradicsomot, a hideg vízzel elkevert keményítőt, és 4-5 percig főzzük.
A felforrt levest levesszük a tűzről, és 30 40 cm-el felette tartott villán keresztül belecsorgatjuk a felvert tojást, majd rögtön lefedjük.
Csészékbe merjük néhány csepp pirított szezámolajat teszünk bele, és rögtön tálaljuk.

Spenótos tojásfelhő leves

Hozzávalók a 4 személyes adaghoz:
1 tojás felverve
2 tő spenót, vagy két maréknyi spenót levél a nagyobbak összevágva
1 l alaplé
½ teáskanál cukor
1 ½ teáskanál híg szójamártás
1 teáskanál kukorica keményítő
 


Az alaplevet felforraljuk, beletesszük a cukrot és a szójamártást, a hideg vízzel elkevert keményítőt, majd a spenótleveleket, és 2-3 percig főzzük.
A felforrt levest levesszük a tűzről, és 30 40 cm-el felette tartott villán keresztül belecsorgatjuk a felvert tojást, majd rögtön lefedjük.
Csészékbe merjük néhány csepp pirított szezámolajat teszünk bele, és rögtön tálaljuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr657959408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása